Děláte víc věcí najednou? Ničíte svou energii a hrozí vám vyhoření

28. duben 2017
Koktejl

Během oběda telefonujeme, řešíme práci, tak se ani v klidu nenajíme, do toho ještě sledujeme facebook, aby nám neuniklo nic důležitého. V dnešním světě děláme fůru věcí najednou, aniž bychom si to uvědomovali. Podle psychologa Petra Moose pak ztrácíme výkon, pozornost i vnitřní energii. Přitom by stačilo „jen“ plné soustředění na aktuální okamžik.

Podle psychologa Petra Moose jde původně o přirozený pradávný zvyk člověka. Díky schopnosti vykonávání více činností najednou mohl člověk přežít. „Klasickým příkladem jsou ženy – matky, které vaří a přitom sledují své děti. Na druhou stranu však spíše muži dokážou vyřešit složité matematické úlohy, ve kterých se prolíná více úloh najednou,“ říká psycholog.

Mindfulness aneb Jak zvládat negativní emoce a stres díky plnému prožívání přítomného okamžiku. Mindfulness neboli všímavost je schopnost prožívat přítomnost naplno, uvědomovat si, co se děje kolem, ale i uvnitř nás. Je to tedy metoda prožívání, ne posuzování. Výrazný trend dnešní západní psychologie a psychoterapie.

Multitasking? Iluze!

To, že vykonáváme spoustu věcí najednou je prý iluze. Podle psychologa Petra Moose ve skutečnosti bleskově přepínáme z jedné činnosti na druhou. „Častým přepínáním člověk ztrácí výkon, pozornost a vnitřní energii. Je často velmi unavený, špatně se koncentruje, má potíž soustředit se na jednu věc a jít víc do hloubky. Navíc je v neustálém napětí a v některých případech může dojít i k vyhoření.“

Důležité je tady a teď!

Kde však máme hledat tolik potřebný klid a soustředěnost? Odpovědí je v současné době metoda zvaná mindfulness, která nás podle Petra Moose učí schopnosti soustředit se na přítomnost a vnímat, co se děje „tady a teď.“

Jóga, relax, pohoda, klid

Ostatně tuto schopnost najdeme v buddhistickém cvičení meditace. „Meditaci si můžete dopřát při jakékoliv činnosti, kterou vykonáváte. Ať už jde o mytí nádobí, kdy se soustředíte pouze na oplachování talířů nebo o běhání, při kterém se snažíte vnímat každý pohyb těla,“ dodává Moos.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio