Davis Cup je pro Australany speciální. Na Lendla vzpomínám jako na šampiona, říká legendární trenér Roche

21. listopad 2023

České tenisty čeká ve čtvrtfinále Davis Cupu souboj s Austrálií. Ve španělské Malaze k němu nastoupí ve středu po 16. hodině a na Radiožurnálu Sport o něm uslyšíte v reportážních vstupech. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila se utká s druhou nejúspěšnější zemí v historii tradiční týmové soutěže. Navíc se Australané můžou spolehnout i na zkušenosti jednoho z nejúspěšnějších trenérů tenisové historie Tonyho Roche, kterého exkluzivně pro Radiožurnál Sport vyzpovídal David Prouza.

Austrálie ovládla Davis Cup celkem osmadvacetkrát, naposledy to bylo před dvaceti lety a klíčovou postavou byl tehdy Lleyton Hewit. Hewitt v roce 2003 na cestě za salátovou mísou neprohrál ani jeden zápas. Teď by rád dotáhl Austrálii k titulu i v novém formátu týmové soutěže jako trenér. K ruce má navíc další tenisovou legendu - jednoho z nejlepších trenérů historie - Tonyho Roche, který v australském výběru působí jako mentor.

„Baví mě to. Davis Cup je pro Australany velmi speciální a má v naší zemi velkou tradici. Takže pokud bych i v této malé roli mohl týmu pomoci k další trofeji, moc by to pro mě znamenalo,“ říká Roche, který v minulosti trénoval světové jedničky Rogera Federera, Lleytona Hewitta, Patricka Raftera a nebo Ivana Lendla.

Čtěte také

A když se řekne Česká republika, je to právě osminásobný grandslamový šampion, kterého Tony Roche zmíní. „Samozřejmě, že Ivan se mi vybaví jako první. Spolupracovali jsme spolu osm let a byli jsme úspěšní. Považuju ho za velkého přítele, dodnes jsme spolu v kontaktu. Je to skvělý chlap a velký šampion,“ vypráví vítěz šestačtyřiceti turnajů ve dvouhře a mnohonásobný grandslamový šampion v deblu Tony Roche.

Jeho význam v australském týmu nepodceňuje ani kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. „Tony Roche byl v desítce, takže jim předá ty zkušenosti. Je to velká persona a oni ho hodně respektují i díky tomu, že trénoval super hráče. Trénoval i Lleytona, takže Australanům to pomáhá,“ říká český kapitán.

Čtvrtfinále Davis Cupu mezi Českem a Austrálií začne ve středu po 16. hodině a na Radiožurnálu Sport o něm uslyšíte v reportážních vstupech.

autoři: David Prouza , rej
Spustit audio

Související