Cyklisté ohrožují přírodní památku Peklo na Českolipsku

15. březen 2013

Národní přírodní památku Peklo na Českolipsku ohrožují cyklisté. Výjimkou nejsou ani motorkáři, kteří jezdí v chráněných mokřadech. Ochranáři proto budou na místě hlídkovat.

Českolipsko má jednu z unikátních přírodních památek. Jmenuje se Peklo. V údolí Robečského potoka ovšem nepotkáte jen pěší turisty.

„Když se tam jdeme projít s dětmi na procházku, tak okolo nás jedou i lidi na kole."

Každoročně na jaře národní přírodní památka Peklo přitahuje tisíce návštěvníků. Přírodovědec Mirosalv Honců z českolipského muzea vysvětluje proč:

„Každý rok na jaře v dubnu tam rozkvetou asi tři miliony bledulí. Taky se to projeví v návštěvnosti, kdy se tam během toho dubna vyskytne až 6000 návštěvníků," říká.

Ohrožením pro přírodu jsou podle Miroslava Honců právě davy pěších turistů:

„Je to poměrně velká návštěvnost, která se projevuje určitou devastací j jednotlivých složek stezky. Pěší turistika není největším zlem," dodává.

Přestože údolím Robečského potoka vede jen turistická stezka pro pěší, občas si tam vyrazí zajezdit i cyklisté. Agentura ochrany přírody a krajiny se chce víc soustředit na kontroly. Jízda na kole nebo motorce bude i v dalších letech zakázaná. Už teď mají cyklisté zákaz.

Zábrany a kontroly

Co jim v tom má zabránit, upřesňuje Robert Šenk ze správy CHKO Kokořínsko, pod které Peklo patří:

„Na okrajích národní přírodní památky jsou udělané příčné zábrany proti vjíždění cykloturistů a čtyřkolek-motorek. Samozřejmě se to dá ohlídat jedině pravidelnou kontrolou. Nějak se tomu nedá zamezit. Slušní lidé tam jezdit nebudou," poznamenává.

Pro některé bezohledné cyklisty ovšem zábrany podle Roberta Šenka žádnou překážkou nejsou:

„Zdatného cyklistu to neodradí od toho, aby kolo přes zábrany přenesl. Je to víceméně pro lidi, aby věděli, že tam nemají jezdit na kole. Slušný člověk pojede po cyklostezce, která vede mimo toto území,“ říká Šenk, podle kterého jsou kontroly jediným řešením:

„Řešit to opravdu jde jenom těmi kontrolami a to jsme prováděli v minulosti a budeme to dělat i teď. Samozřejmě se v tom území pohybují i správci lesa, což jsou Lesy České republiky, kteří jsou schopni instruovat nebo patřičně zakročit proti těmto nelegálním vjezdům,"doplňuje.

Ochranáři budou hlídat nejen cyklisty, ale i motorkáře, kterým hrozí v přestupkovém řízení pokuta až několik desítek tisíc korun.

Spustit audio