Cvoci, feťáci a hrdinky ostré jako břitva. Nejlepší seriály roku 2018 podle Radia Wave

13. prosinec 2018

Medikamenty coby půl duševního zdraví, trauma do každé tradiční rodiny, divoké československé devadesátky i Satanova nereformovaná církev. To vše přinesla letošní seriálová sezona. Podívejte se na výběr nejlepších seriálů tohoto roku.

Ceny Emmy, které se vyhlašovaly v září, odhalily lesk a bídu druhých sérií. Například Westworld a Příběh služebnice nedokázaly udržet standard prvních sezón, dost možná proto, že jejich showrunneři přišli o oporu v knižních předlohách. Trend adaptací ale pokračoval a nejvěší hype tak vyvolaly Ostré předměty na základě bestselleru Gillian Flynnové nebo Geniální přítelkyně podle románové tetralogie Eleny Ferrante. Vlastní minisérii The Little Drummer Girl má dokonce už i Chan-wook Park, který pro BBC adaptoval román Johna Le Carrého. Na četbu kanonického hororu Dana Simmonse o ztracené polární expedici navnadila stejnojmenná minisérie Terror z produkce Ridleyho Scotta. Aktuálně podle ní televize AMC plánuje vytvořit novou antologii hororově-dobrodružných příběhů. Potenciál skomírajícího žánru letos ještě oživil The Haunting of Hill House a Castle Rock, v němž se televize Hulu inspirovala městečkem Castle Rock, známým z románů a povídek Stephena Kinga. Spíš než o adaptaci konkrétních příběhů jde ale o zachycení jejich atmosféry.

Ze seriálu Geniální přítelkyně

Showrunner Ryan Murphy pro televizi FX natočil seriál Pose z prostředí queer taneční scény v reaganovské Americe. Nominacím na Zlaté glóby pak dominuje další díl Murphyho antologie American Crime Story: Versace, která je jedním z vrcholů jeho kariéry. Mezi nejvýraznější guilty pleasures patří třeba kvazi-kyberpunkový Altered Carbon, nihilistický Happy nebo reboot příběhu o čarodějce Sabrině. U nás stojí za pozornost kriminální minisérie Rédl od Jana Hřebejka z období rozpadu Československa. Už na příští rok ale HBO Europe chystá osmdesátkové špionážní drama režiséra Pustiny Ivana Zachariáše a na Slovensku bude mít v lednu premiéru seriálová adaptace hororového bestselleru Trhlina od Jozefa Kariky, která vyšla i v českém překladu.

Patrick Melrose (Showtime)

Patrick Melrose je zámožný Brit, ale také narcistní schizoidní alkoholik se sebevražednými sklony. Stejnojmenná pětidílná minisérie je adaptací románové pentalogie Edwarda St. Aubyna. Formálně nápadité, nechronologické vyprávění mapuje pět vypjatých kapitol z Melrosova života. Začíná v osmdesátých letech, kdy Patrick přijíždí do New Yorku, aby pohřbil svého tyranského otce, kterého z duše nenávidí. Úvodní epizoda se zvrhne v divoký drogový trip po luxusních newyorských hotelích a mohlo by se zdát, že v seriálu půjde hlavně o hereckou exhibici Benedicta Cumberbatche. Patrick Melrose je ale přes excentričnost hlavního hrdiny, výpravný vizuál a přitažlivé lokace zahrnující evropské metropole i jižní Francii především soustředěnou analýzou spodních proudů jedné privilegované sociální vrstvy a překvapivě depresivním dramatem o rodinných traumatech, vině a nemožnosti odpuštění.

Letní seriálový překlenovák. Na co se dívat poté, co to Westworld přehnal a Maniac ještě nezačal?

Ze seriálu Sharp Objects

Westworld letos startoval velkolepě, po skvělém úvodu a chytré paralele s aktuálním skandálem Facebooku se zdálo, že dvojka skvělou první sezonu předčí. Nakonec se ale seriál rozloučil v tichosti, skoro jako by odcházel po špičkách – část lidí se po pár epizodách přestala dívat, trochu se o něm přestalo psát i mluvit. Má cenu se k němu vracet, nebo je lepší ještě před podzimní sezonou zkusit něco jiného?

Ostré předměty (HBO)

Ostré předměty vznikly podle bestselleru Gillian Flynn, autorky slavného románu Zmizelá. Novinářka Camille Preaker v podání Amy Adams se vrací do rodného jižanského zapadákova, kterému vládnou „staré peníze a nová chátra“, aby napsala reportáž o záhadném zmizení dvou mladých dívek. V mysteriózní detektivce s hororovými prvky se propojily městské legendy o ženě v bílém s duchařskými historkami i motivy buranských hororů. Mezi producenty Ostrých předmětů je ostatně Jason Blum, jehož studio se soustředí na hororové franšízy. Tuctovou, ale populární látku se podařilo nápaditě adaptovat díky autorskému vkladu Jeana-Marca Valléeho, který do sfér kvalitní televize úspěšně pronikl už svou předchozí sérií Sedmilhářky. Vrací se k tématům, jako je vliv rodičovské výchovy na potomky, násilí v rodině nebo sebepoškozování, a ukazuje, že romantický svět mladých nevinných žen může být zároveň tím nejkrutějším. Ostré předměty těží z propojení autorství a mainstreamu, výsledek pak působí, jako by Sam Peckinpah točil podle scénáře Sofie Coppoly.

Ze seriálu The Haunting of Hill House

The Haunting of Hill House (Netflix)

Autor povedeného hororu Oculus Mike Flanagan už pro Netflix natočil adaptaci románu Stephena Kinga Geraldova hra a nenápadný, ale efektní survival Hush. Jeho zatím nejambicióznější projekt The Haunting of Hill House je velmi volná adaptace slavného hororového románu Dům na kopci od Shirley Jackson, který pojednává o strašidelném domě, v němž se odehraje záhadný psychologický experiment. V seriálu se do domu na kopci dočasně nastěhuje početná rodina Crainových, manželé Hugh a Olivia se totiž živí renovacemi starých usedlostí. Poté co Olivia za záhadných okolností zemře, se každý ze sourozenců se smrtí matky vyrovnává po svém. Kostlivci začnou padat ze skříní, když dojde k dalšímu rodinnému úmrtí. To sice svede rodinu po letech k sobě, ale otevře také staré rány a křivdy. Flanagan se namísto prvoplánových lekaček coby standardní rekvizity hororového mainstreamu soustředí na psychologii postav. Vrstevnatý obraz jedné tragické rodinné historie je proto znepokojivý hlavně tím, že nezvykle sugestivně přibližuje existenciální strachy ze smrti, nicoty a osamění. Díky tomu je The Haunting of Hill House nejlepší hororový seriál roku.

Ze seriálu Maniac

Maniac (Netflix)

Mezi nejočekávanější seriálové události podzimu patřil nový projekt tvůrce Temného případu Caryho Fukunagy. Sci-fi série Maniac s Jonahem Hillem a Emmou Stone se odehrává v alternativním New Yorku, kde deprese postihuje lidi i počítače, socha Svobody má křídla a dají se tu pronajmout fiktivní přátelé. Annie a Owen se coby pokusní králíci setkají v laboratořích společnosti Neberdine, kde americko-japonský tým ve spolupráci s umělou inteligencí vyvíjí průlomový lék na duševní nemoci. Ten má vyvolat v uživatelích vzpomínky na jejich traumata, a oni se tak s nimi mohou bezpečně znovu konfrontovat a vyrovnat. Vize Annie a Owena se ale začnou propojovat a tvořit nové, alternativní reality. Nejde ovšem o svéráznou romanci ani buddy cop movie. Fukunaga stvořil bohatý žánrový mix, do něhož umně zakomponoval spoustu popkulturních vlivů od filmu noir po japonské anime. Je to seriál, který má zřetelné vrcholy i propady, ale díky tomu, že otevírá dodnes tabuizované téma duševního zdraví a relativizuje stereotypy spojené s tím, co to znamená být takzvaně normální, stojí určitě za pozornost.

American Crime Story: Versace (FX)

Předtím než showrunner Ryan Murphy definitivně přešel do stáje Netflixu, natočil pro televizi FX pokračování své antologie American Crime Story. V současnosti mimořádně populární formát true crime se věnuje největším zločinům americké historie. Nejde ovšem o prostou rekonstrukci kriminálních deliktů, ale jejich zasazení do širších společenských a politických souvislostí Ameriky minulosti i dneška. Po loňské oceňované sérii Lid vs. O. J. Simpson si Murphy vybral okolnosti vraždy módního návrháře Gianniho Versaceho, kterého zastřelil pětinásobný sériový vrah Andrew Cunanan. Už na začátku opouštíme perspektivu Cunananova posledního činu a samotnou Versaceho vraždu. Vyprávění se soustředí na kontext americké queer subkultury devadesátých let a pozvolný sestup do mládí a dětství chorobného lháře a manipulátora Cunanana, v jehož roli exceluje Darren Criss, známý mimo jiné z dalšího Murphyho seriálu Glee. Televizní sérii, která patří k vrcholům Murphyho tvorby a dominuje teď nominacím na Zlaté glóby v kategoriích pro televizní tvorbu, u nás odvysílala Prima Krimi.

Ondřej Sokol v sérii Rédl

Rédl (Česká televize)

Thrillerové pátrání vojenského prokurátora Romana Rédla po okolnostech kšeftování s ruskou armádní výzbrojí se odehrává během posledních okamžiků Československa. V nelítostném světě raných devadesátek je zažraná normalizační šeď a Vánoce 1992 jsou i přes blížící se zlom dobou stagnace a zahnívání. Rédlovi nadřízení chtějí nicméně kromě plánování vánočního večírku dostat do vězení aspoň jednoho prominenta režimu, a to i za cenu estébáckých praktik. Rédl sice chce svoji práci dělat dobře, je ovšem neprůbojný, a tak raději drží ústa a krok. Karmu si čistí tak, že rozjede pátrání po záhadně zmizelém sousedovi, ale zdánlivě banální případ mu vybouchne do obličeje. Čtyřdílná minisérie České televize Rédl Jana Hřebejka a scenáristy Mira Šifry je překvapením letošní seriálové sezony. Spolupráce s novým scenáristou stimulovala Jana Hřebejka k nevídaným výkonům. Kromě toho, že se mu podařilo vymanit ze zacyklenosti v dlouho nefunkčních postupech, je Rédl důkazem, že česká kriminálka nebo thriller nemusí jen mechanicky kopírovat zahraniční vzory.

Ze seriálu The Chilling Adventures of Sabrina

Chilling Adventures of Sabrina (Netflix)

Čekání na třetí sérii Stranger Things vyplnil Netflix na Halloween seriálem o čarodějnici Sabrině, kterou hraje Kiernan Shipka, známá jako dcera Dona Drapera ze seriálu Mad Men nebo z hororu The Blackcoat´s Daughter. Reboot sitcomu z devadesátých let má ale se svým předobrazem společná jenom jména některých postav. Šestnáctiletá čarodějka Sabrina Spellman se připravuje na své temné křtiny, aby se definitivně stala součástí Satanovy rozhodně nereformované církve. Musí si zvolit, zda bude poslušnou členkou čarodějné komunity nebo následuje odkaz svého otce, který se kdysi pokusil vtisknout satanismu lidskou tvář. Nová Sabrina kombinuje melodramatičnost devadesátkových seriálů ze střední s okultním hororem a krvavými efekty. V tomhle světě je zkrátka přirozené, když se spolužáci místo experimentování s omamnými látkami rozhodnou pro trochu nekromancie nebo sexuální magie. Příběh o dospívání a hledání místa ve světě s hrdinkou ostrou jako břitva je prostě guilty pleasure roku.

Co přinesla letošní seriálová sezona? Adaptace slavných bestsellerů, nové akvizice v televizním impériu Ryana Murphyho a horor, který chytl druhý dech. Poslechněte si tipy na seriály, které musíte ještě letos dokoukat.

autor: Jarmila Křenková
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.