Co jsem neznal, pochopím, když to uchopím do ruky, vysvětluje svou vášeň sběratel a publicista Egon Wiener

25. březen 2024

Autor mnoha publikací a sběratel mnoha věcí, liberecký rodák Egon Wiener vydal knihu Judaika, nahlédnutí do života lidí, jak je vidí sběratel, jak píše autor. Do jeho světa v Jablonném v Podještědí se vydal nahlédnout redaktor Jaroslav Hoření.

Egon Wiener slaví v březnu 2024 své 77. narozeniny a autorská ani sběratelská vášeň ho stále neopouštějí. Právě vydal svou 18. knihu a vrhl se na sbírání mušlí.

„Ve smyslu názvu Judaika je velký otazník, co všechno tam patří. Jsem sběratel, sbírám skoro všechno, a když jsem se věnoval Judaice, zjišťoval jsem, co je obsahem toho slova. Myslím, že odpověď na to je, že sem patří všechno,“ říká o své osmnácté knize autor, který už přemýšlí, o čem bude ta další, devatenáctá.

Jen malá část sbírky publicisty Egon Wienera

Knížka je plná obrázků a přetisků, částí sbírek Egona Wienera. Jeho nejnovější sběratelskou vášní jsou mušle, lastury. „Všechno, co je z moře, a co jsem objevil vlastně až teď, v důchodu,“ potvrzuje sběratel.

Už dříve sbíral mnoho dalších věcí; podpisy, známky, sošky slonů… „Skutečně sbírám skoro všechno. Sbírám poštovní známky, mince, pohlednice, grafiku. To, co mě žene od samého počátku, kdy jsem začal sbírat, někdy zhruba před 70 lety, je vědět něco víc. Něco, co jsem neznal, pochopím, když to uchopím do ruky, začnu si to prohlížet a zařadím to do sbírky,“ popisuje podstatu své vášně.

Kde předměty, které zařazuje do svých sbírek, nachází? A jak ho části jeho sbírky inspirují k psaní knížek? Poslechněte si rozhovor.

Kdo by chtěl novou Wienerovu knížku, tak v knihkupectví asi nepochodí. Autor ji nechce prodávat, ale darovat těm, kteří budou mít zájem. Pokud máte zájem, napište Egonu Wienerovi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.