Bojovat a neztrácet naději. To je krédo Diny Štěrbové, první ženy z Československa na himálajské osmitisícovce

Bojovat, neztratit naději a stále zkoušet své hranice. To je krédo naší nejúspěšnější výškové horolezkyně, Diny Štěrbové, která, spolu s Věrou Komárkovou, jako první žena stanula na vrcholu šesté nejvyšší hory světa, Čo Oju.

Dina a Azra, 2010

Hory k Dině Štěrbové patří celý život. Na horách se seznámila s manželem, známým hydrobiologem, Otakarem Štěrbou, v horách si plnila své sny o výstupech na nejvyšší vrcholy světa, ale také o uznání žen v horolezectví, které ještě nedávno bylo ryze mužskou doménou, jak popisuje v knize Touhy a úděl.

V horách naplnila také vědomí potřeby nebýt lhostejný k tomu, jak žijí lidé v zemích třetího světa. V pákistánském Baltistánu pomáhala zprvu přežít a dnes už zlepšit život lidem, jejichž životní podmínky často představují téměř dobu kamennou. Založili s manželem vodovody, pomohli spravit cestu, do horské vesnice Arandu v himalájském pohoří Karákorumu dopravili s Víťou Dokoupilem a postavili v Himalájích první českou nemocnici, která už zachránila stovky životů, nebo třeba internát ve Skardu, aby děti z hor mohly dostat vzdělání.

I přes nepřízeň a odmítání minulého režimu se Dina Štěrbová nikdy nevzdávala, vždy hledala cesty a stále posunovala své hranice, jak o tom píše v reedici své knihy Tyrkysová hora. Tato mimořádná žena slaví letos životní jubileum. Kam svoji energie bude směřovat dál? I o tom se dozvíte v pořadu Host ve studiu Českého rozhlasu Olomouc v odkazu výše.

autor: zos
Spustit audio