Bára Basiková, Marie Doležalová a Aňa Geislerová u Haliny Pawlowské. O knihách, šílenství a mateřství

Tři úspěšné umělkyně mají společného mnoho. Mimo jiné i to, že jsou multitalentované. Byť nejsou profesionálními spisovatelkami, jejich knihy měly velký úspěch. Halině Pawlowské prozradily své sny, své vzpomínky a své plány.

Bára Basiková umí nejenom zpívat, ale i psát. Svojí knížkou Rozhovory s útěkem okouzlila Bohumila Hrabala. Tatínek mě naučil psát ještě před nástupem do školy. Jako dítě jsem byla taková stará mladá. Strašně mě bavilo sedět a poslouchat, co si povídají dospělí. A už v šesti letech jsem napsala první knížku. Psala jsem vlastně pořád.

Logicky to pak vyústilo v opravdové napsání knihy. Myslím, že jsem na tu dobu napsala kontroverzní román. Bylo to o lásce dvou dívek. Asi za měsíc přišel od pana Hrabala dopis s poklonou, že jsem přišla s novým stylem a že by to mělo vyjít knižně. Jenže se psal rok 1988,“ vzpomíná.

Pište upřímně. Uleví se vám 

Marie Doležalová

Marie Doležalová je nejenom herečka a tanečnice, ale i autorka úspěšného blogu. Blog Kafe a cigárko jsem začala psát bez jakýchkoli ambicí, abych vyventilovala své pocity, usmívá se. Zápisky nakonec vyústily v knihu, za kterou získala cenu Magnesia Litera. 

Že bych měla psát, mi řekl můj kamarád. Tušil, že by mi psaní mohlo pomáhat dostat ze sebe různé věci. Trval ale na tom, abych psala tak, jako by to nikdy nikdo neměl číst. A tak vlastně moje psaní odšpuntoval.

Psaní je pro mě bonus

Aňa Geislerová

Aňa Geislerová považuje psaní za nádhernou činnost, přesto je pro ni herectví primární. 

Já bych klidně z psaní udělala věc primární, ale mě to prostě nejde. V hlavě mám spoustu věcí, ale nejde mi dodržovat uzávěrky, směje se.

Čtou dvojčata Báry Basikové stejné knihy? Jaké to je sdílet s nimi ženský svět? Za co je Marie Doležalová vděčná dramaturgii České televize? A proč si o sobě myslí, že je šílená? Proč Aňa Geislerová u psaní pláče?

Spustit audio

Související