Americký experimentátor Carl Stone byl vždy o krůček napřed. Kam došel na svém letošním albu?

19. listopad 2020

Artcafé s Annou Ribanskou patří jednomu z pionýrů elektronické hudby, americkému skladateli a věčnému experimentátoru Carlu Stoneovi.

Stoneův hudební příběh začíná v sedmdesátých letech, kdy experimentoval s hudebními kolážemi. Právě tyto mash-upy různorodých materiálů měly výrazný vliv na jeho budoucí způsob přemýšlení o hudbě a kompozici. Jeho počáteční tvorba ze sedmdesátých a osmdesátých let vyšla v roce 2016 na trojalbu a magazín The Wire ho tehdy zařadil mezi sto nejlepších archivních alb. 

Carl Stone, Lauburu

Během osmdesátých let se pro Carla Stonea stal hlavním nástrojem počítač a jeho díla velmi často vycházela z manipulace se samply akustické hudby, slov a dalších zvuků. Nejen proto, ale také díky jeho sklonu k tonálním a harmonickým postupům, je Stone řazen k hnutí minimalistů.

Carla Stonea přitahovalo Japonsko už od mládí. Poprvé byl v Tokiu na přelomu let 1988 a 1989 a už se tam nepřestal vracet. Dnes žije střídavě v USA a Japonsku, tvoří, vyučuje a neustále hledá nové cesty zvuku. Carl Stone nenechá svůj tvůrčí potenciál uvěznit do žádné kategorie. 

Jaké muzice se americký skladatel a experimentátor věnoval v posledních dvou dekádách? S jakými tvůrci spolupracoval? A jaká jsou jeho poslední alba Himalaya, Baroo a letošní Stolen Car, která všechna vyšla na labelu Unseen Worlds?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.