Alexandr Mitrofanov: V Rusku dočasně povolen karneval

22. červen 2018

V ruských městech, která hostí mistrovství světa ve fotbale, se dějí věci, které připadají místním neuvěřitelné.

Redaktor rádia Echo Moskvy Alexandr Pljuščev napsal: „Obyčejní lidé pořádají zvláštní výpravy, aby ‚koukli na cizince‘. Vypadá to, že jsou u nás lidmi vyšší kategorie. Aby neměli zkažený dojem o zemi, jejíž mezinárodní pověst je v poslední době jemně řečeno nevalná, smí porušovat literu i ducha zákonů. Veselit se spolu s cizinci mají milostivě dovoleno i Rusové.“

Alexandr Mitrofanov: Za kulisami mistrovství světa

Po vítězství ruské fotbalové sborné propukla v zemi euforie, slavilo se v ulicích

Ve čtvrtek po vítězství ruské fotbalové sborné v zahajovacím utkání mistrovství světa propukla v zemi euforie.

Podle Pljuščeva klade mistrovství světa před obyvatele Ruska otázku, zdali se chtějí stále více dostávat do konfrontace se světem, zvláště je-li zcela jiný, než ho maluje Kreml.

Mimo hostitelská města prožívají lidé fotbal prostřednictvím národního týmu, který má na kontě dvě vítězství s úctyhodným celkovým skóre 8:1. Rusové hráli dobře, na druhou stranu měli slabé soupeře ze Saúdské Arábie a Egyptu. Podle všech svědectví šlape organizace mistrovství dobře a nejsou vážné bezpečnostní incidenty.

Vlezlé mušky, které otravují na hřišti ve Volgogradu, prezentují pořadatelé jako přírodní úkaz, s nímž se nedá nic dělat. Populární bloger Ilja Varlamov však ocitoval dopis místního zoologa, který uvádí, že již šest let se snaží s čísly v rukou přesvědčit místní úřady, aby hubily mušky ve stadiu larev, protože později jde o vyhozené peníze.

V plánu teroristické útoky a založení požárů

Ale místo zhruba 500 tisíc rublů, které by podle zoologa stačily na tuto operaci, raději dostávají úředníci z rozpočtu 13 miliónů, vykazují neefektivní postřik a mušky se rojí dál.

Mistrovství světa ve fotbale

Mušky nejsou ale hlavní starostí Rusů mimo fotbalový karneval. Velkým a kontroverzním tématem je penzijní reforma ohlášená v den zahájení mistrovství světa. Věk odchodu do důchodu se má postupně zvedat ze 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Petici za změnu těchto parametrů podepsalo k dnešnímu odpoledni 1 024 793 lidí. Proti vládnímu záměru vystoupil dokonce jinak loajální list Moskovskij komsomolec.

Tomáš Procházka: Ruské sportovní politikum

MS ve fotbale

Když Rusko naposledy hostilo velkou sportovní akci – olympijské hry v Soči – skončilo to velmi neslavně.

„Je nepředstavitelné, že by politbyro v čele s Brežněvem během OH v roce 1980 zvýšilo věk odchodu do důchodu nebo by jinak ohrozilo výdobytky socialismu,“ napsal list. Dodal, že Rusové středního a staršího věku si jsou dobře vědomi, kolikrát je stát podvedl, a nedají se jen tak utáhnout na vařené nudli.

„Pamatují si postuláty ateismu, teze o třídním boji, jsou vychováni v duchu racionálního vnímání světa,“ argumentuje Moskovskij komsomolec. Bere si na pomoc článek Závrať z úspěchů z roku 1930 od Stalina.

Na 1. července připravuje demonstrace proti penzijní reformě Alexej Navalnyj. Chce 20 akcí, zatím je povoleno pět. Navalnyj napsal, že v Novosibirsku úřady zamítly žádost s odůvodněním, že na předmětnou dobu jsou již ve městě naplánovány teroristické útoky a založení požárů.

Alexandr Mitrofanov

List Vědomosti však dnes uvedl, že Kreml je dohodnut s loajálními odbory, které uspořádají vlastní demonstrace. Vláda pak okatě kývne na jejich požadavky na změkčení reformy, než aby to vypadalo, že si je vydupal Navalnyj, jehož pouhé jméno nesmí být veřejně vysloveno.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.