Adam Černý: Junta v Barmě čelí odporu doma i ve světě

14. únor 2021

Když se prvního února moci v Barmě chopili vojáci, vypadalo to na reprízu scénáře známého z dřívějška, protože země ve světě vystupující pod oficiálním názvem Myanmar ve své novodobé historii zažila už dva vojenské puče v letech 1988 a 2007, takže civilní vláda představuje spíše výjimku než pravidlo.

V tomto případě se ale může uplatnit zkušenost, že opakování stejného postupu nemusí vést k totožným výsledkům.

Čtěte také

Když muži s generálskými výložkami vyslali v Barmě ozbrojence do ulic v den, kdy se měl poprvé sejít parlament zvolený v loňských listopadových volbách, dosáhli na první pohled svého cíle, protože zabránili, aby se mohl ustavit a aby se v něm mohla projevit převaha Národní ligy pro demokracii, vedené Do Aun Schan Su Ťij, které připadla masivní převaha mandátů s výhradou míst předem vyhrazených zástupcům armády.

Jedna otázka ale je chopit se moci a druhá je, jak s ní naložit. To první se mužům v uniformách dařívá, s tím druhým mívají potíže. Ukazuje to i páteční amnestie, po které se na svobodu dostalo více než 20 tisíc vězněných.

Mocný soused Čína

To, co by mohlo za jiných okolností vyznít jako gesto vstřícnosti, ve skutečnosti jen dokazuje přeplněnost barmských věznic, ve kterých pučisté potřebují místo pro nově pozatýkané odpůrce vojenského režimu.

Čtěte také

Jeho vůdce, generál Min Aun Hlain, nyní vidí, že jejich spektrum sahá od učitelů přes zdravotníky až po násilím odstavené vítěze voleb, kteří se mohou opírat o rozsáhlou stranickou strukturu vybudovanou v minulé desítce let, kdy armáda připustila účast civilistů na politice.

Když je nyní odstavila, předvedla, že civilní politiky brala takříkajíc jako nutné zlo, převzala ale zároveň veškerou odpovědnost v zemi už nyní zasažené dopady koronavirové nákazy. Ty mohou být mnohem citelnější, pokud zásahy proti protestům budou mířit například i na zaměstnance bank, kteří se připojili k demonstrujícím.

Může se tak zhoršit už dost špatná situace řady lidí. Podle institutu IFPRI dvě třetiny Barmánců žijí v přepočtu za méně než dva dolary denně a Dětský fond OSN varuje, že loňský nástup nemoci covid-19 spustil v zemi socioekonomickou krizi.

Adam Černý

Vojenský puč ji může jen prohloubit, protože zahraniční investory budou odrazovat sankce už nyní vyhlášené Spojenými státy na vůdce junty a na ně napojené firmy, na které mohou případně zacílit i sankce Evropské unie. Svoje postavení a vliv by mohl za těchto okolností posílit mocný soused, Čína, ale z takové přílišné a jednostranné závislosti mají obavy i strůjci vojenského převratu.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio