Zrušení hromadných akcí neudělalo radost také společnostem, které se starají o zajištění občerstvení

13. březen 2020 09:26

V Česku platí nouzový stav, lidé nemohou do zábavních zařízení, posiloven, solárií, na sportoviště nebo na koupaliště. Zakázány jsou také akce s účastí více než 30 osob. To se týká sportovních zápasů nebo kulturních akcí a festivalů.

Čtěte také

Právě tenhle zákaz dopadne nejen na organizátory akcí a sportovní fanoušky, ale třeba i na dodavatele občerstvení. Přijdou o tržby a navíc řeší, jak naložit se stovkami kilogramů připraveného jídla.

Mám devět set klobás, dělaly se den před plánovaným hokejem, krčí rameny Ivan Kavan, který se stará o catering na většině velkých sportovních, kulturních i společenských akcí v Hradci Králové.

Úterní extraligový zápas bez diváků byl jen první z řady zrušených akcí, které měla jeho společnost v kalendáři.
„Předvýroba se zadává týden dopředu, takže my v tuto chvíli disponujeme zhruba 300 kilogramy masných výrobků, které musíme spotřebovat a nemůžeme zamrazovat."

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Přímé ztráty jen ve zboží se dají odhadnout na padesát až sto tisíc korun.

„V současnosti je varianta v podstatě jediná. Buď tyto výrobky darovat nebo zlikvidovat a znehodnotit," říká Ivan Kavan.

O další desetitisíce až statisíce korun firma přijde na ušlých tržbách, záležet bude na tom, jak dlouho budou opatření platit. Plus platy zaměstnanců a k tomu zklamaní domluvení brigádníci na dohodu, často studenti, kteří si zkrátka předpokládané peníze nevydělají.

Ivan Kavan odhaduje, že to firmu sice nepoloží, ale bude muset v dalším období hodně šetřit.

Čtěte také

To je ale jen jeden článek řetězu. Problémy mají i dodavatelé, Martin Čejka z řeznictví, které masné výrobky pro velké akce vyrábí, musel maso také zajišťovat dopředu. A teď mu zbylo.
„Některé dodávky, které jsme měli už nasmlouvané, tak jsme museli bohužel převzít. Ale s tím, co vláda vyhlásila, tak ten den nám zhruba 40 procent zákazníků zavolalo, že objednávky buď ruší nebo omezují."

Řešení je jediné - pokusit se výrobky prodat aspoň za výrobní cenu, tedy výrazně levněji, aby se vrátily aspoň náklady na materiál, zaměstnance a práci, říká Martin Čejka.

Čtěte také

O něco lépe jsou na tom farmy, které dodávají zvěřinu. Ta totiž putuje na trh obvykle zmrazená na mínus 18 stupňů a jako taková má trvanlivost rok a půl. I tam ale evidují pokles zájmu odběratelů.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí rizikových oblastí v zahraničí, aby je kontaktovali. Jak, to je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Informace pro cestovatele

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související