Zkuste čaj připravený za studena. Překvapí vás svou chutí

3. únor 2017
Zlatá rada

Zkuste čaj připravený za studena. Osvěží vás. Udělejte si domácí máslo. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Zkuste čaj připravený za studena. Osvěží vás
Jak se dělá? Na to se zeptala redaktorka Zdena Kabourková čajového odborníka Ivana Forela. Večer vezměte kvalitní čaj a naložte jej do konvice se studenou vodou. A nechte jej přes celou noc louhovat. A pak jej můžete přes den popíjet. Takto připravený čaj vydrží velice dlouhou dobu. Když uděláte klasickou teplou přípravu čaje, tak vám ten nápoj po chvilce začne ztrácet tu svoji jiskru a začne oxidovat. Za studena připravený čaj vám v té své formě vydrží podstatně déle. Je to povzbuzující a příjemný nápoj na běžné pití.

Udělejte si domácí máslo
Stalo se vám někdy, že jste třeba při přípravě snídaně nebo oběda zjistili, že nemáte máslo? Kolegyni Kristýně Štanderové ano, a tak se zeptala masteršefa Jiřího Halamky, jak je možné si máslo udělat doma. Je to velmi jednoduché. Když máte doma šlehačku ke šlehání (31 procent tuku a víc). A tu šlehejte tak dlouho, dokud se z ní neušlehá máslo. Opravdu to chce jen vydržet a dlouho šlehat. Hmota začne hrudkovatět a začne se oddělovat voda. Ve chvíli, kdy vznikne opravdu tuhé máslo, tak odlijeme veškerou tekutinu a máslo můžeme zabalit do potravinové fólie a nechat si jej v lednici, případně jej hned použít. Je to to nejlepší máslo, co jste kdy uchutnali.

Jak si připravit výborná ovocná vína
Nejlépe se hodí jablka, ostružiny, rybíz, borůvky nebo šípky. Dobré výsledky ve výrobě ovocných vín má Petr Tyč z Nového Města nad Metují, kterého se redaktorka Jana Tomková zeptala. Je právě doba na to, zkontrolovat mražák a vyndat ovoce, rozmrazit jej, případně některé druhy krátce povařit. To se týká zejména rybízu a černého jeřábu. A pak je důležitá teplota, kvasinky a cukr ve vhodném množství. A můžete si víno udělat třeba v únoru. Rozvařené ovoce rozdrtíme a odšťavíme. Nesmí tam zůstat zelení stopky, protože víno by pak bylo trpké. Šťávu potom ve správném poměru naředíme, spojíme s vodou a svařeným cukrem. A dodáme kvasinky a živnou sůl a teplo.

Červené víno

Medový balzám na popraskané rty
Jediná část těla, kterou v zimě obvykle neoblékáme, a tedy nechráníme před nepřízní počasí, je obličej. Bolestivé prasklinky na rtech nejsou příjemné ani hezké. A tak si pro radu došla Romana Pacáková za fytoterapeutkou Pavlou Apostolaki. Co tedy dělat, pokud máme rozpraskané rty? Můžeme si připravit velmi jednoduchý balzám z medu. Rozmícháme lžičku medu a můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo podmáslí. Pak tuto směs naneseme na rty. Lehce vmasírujeme a během dne můžeme opět na rty nanést. V ledničce bychom balzám neměli uchovávat déle než tři dny. Je lepší si jej udělat vždy čerstvý.

Jak chránit svá záda, když máme sedavé zaměstnání?
Co s tím? To poradila redaktorce Šárce Rusnákové masérka Anna Šilarová. Je to jako s pitím. Když o sobě více, že máte málo tekutin, tak si musíte říct, že to chcete napravit. To samé, když víte, že máte už bolavá záda či vyhřezlé plotýnky, tak si najděte systém, který vám pomůže. Jsou cviky, které se dají cvičit i v kanceláři. Jsou různé podložky, nasedáky, dají se podkládat nohy. Ale musíme chtít hlavně my. A jak je to naopak s fyzicky náročnou prací, při které bolí záda? Zádům škodí chlad a průvan.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio