Život je utkán ze vztahů, rekonstrukce Kina Vesmír a Staň se občanem Žacléře! NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Pozvání Českého rozhlasu Hradec Králové k rozhovorupřijal prof. Tomáš Petráček, historik, teolog, učitel, vikář při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. „Každý člověk má v sobě intuitivní víru ve smysluplnost lidského života. V to, že mu stojí za to podstoupit každodenní bitvy.“

„Žijeme ve vzrušující době, která ale může ústit do mnohem lidštější a lepší společnosti, než v jakou se dnes odvážíme doufat,“ říká v rozhovoru s Pavlou Kindernayovou prof. Tomáš Petráček, historik, teolog, učitel, vikář při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové.

Čtěte také

Řemeslníci finišují s opravami trutnovského Kina Vesmír. Město má celý objekt převzít v polovině letních prázdnin a od září by se v kině mělo začít promítat. Stavbu za 118 milionů korun pozdržely nečekané technické problémy, které za sebou zanechala rekonstrukce objektu v 70. letech. Projekt se musel předělávat, rychlejšímu postupu prací často nepřály ani klimatické podmínky.

Slavnostní otevření Kina Vesmír by se mělo uskutečnit ve čtvrtek 7. září a v sobotu 9. září, kdy se konají v Trutnově Dny evropského dědictví, dostanou zájemci možnost se do kina podívat. Připraveny budou komentované prohlídky.

Čtěte také

Staň se občanem Žacléře, to je výzva vedení krkonošského města. Každý, kdo si zažádá o trvalé bydliště, získá 5000 korun. Město chce tímto způsobem vyřešit problém s ubývajícími obyvateli. Kdo se může přihlásit? Od státu dostává za každého trvale hlášeného obyvatele částku 16 500 korun. Z ekonomického pohledu je tedy tato výzva pro město výhodná.

Kdo se bude chtít přihlásit k trvalému bydlení v Žacléři na Trutnovsku, musí to udělat do konce letošního roku.

autor: baj
Spustit audio

Související