Zdeněk Mencl miluje Moravu a proto ji vozí do Čech!

20. červen 2015

Morava a Východní Čechy, venkovský spolek a Českomoravský košt či folklorní festival Hořičky - to vše spojuje jedno jméno: Zdeněk Mencl. Dva roky pracovního pobytu na Moravě v Kyjově, mu stačilo k životní lásce moravskému folkloru tak, že ho importuje do východních Čech, do Podkrkonoší.

Neúnavný organizátor akcí, které zdaleka přesahují hranice Křižanova a Hořiček, rodilý východočech se srdcem Moraváka je hostem sobotního pořadu Návštěva 20. června 2015 po 18. hodině, který natočila Jiřina Mužíková.

Kde jinde než ve sportovním areálu hřiště na Hořičkách, kde se tento víkend sjelo na 10 folklorních souborů z Čech, Moravy a Slovenska.

Zdeněk Mencl založil Spolek česko - moravského folkloru Hořičky - Křižanov, který chce přenést moravské tradice do této oblasti.

Podkrkonoší není zrovna žírná moravská oblast folklorem a vínem oplývající. Jak se to stane, že zde vznikne Spolek přátel česko - moravského folkloru?

"Když se člověk dostane na Moravu a má v sobě lásku k folkloru, tak se stane, že se dá dohromady parta kamarádů a ta se rozhodne přiblížit folklor i sem, kde to nemá tradici. Při posezení jsme se dohodli, že uděláme akci podobného rázu, které se dějí na Moravě. Proto byl založen Spolek přátel česko - moravského folkloru", říká Zdeněk Mencl.

Zdeněk Mencl na Českomoravském koštu

Smyslem našeho spolku je, abychom si sami užili folkloru a srandy při společných akcích. Dále chceme lidem v Podkrkonoší, kteří tu možnost jinak nemají, folklor přiblížit nejen formou vystoupení souborů z Moravy, ale i degustací pálenek či pravých burčáků.

Když se řekne Morava, co se vám hned vybaví?

"Veselé akce, při nichž se lidi baví a není tam zášť. I když budou na sebe za ten rok nahněvaní, tak například při tradičních hodech, fašanku nebo stavění máje, se na problémy zapomene. Lidé jsou sice všude stejní, ale na Moravě je veseleji a ty tradice se stále dodržují a nejsou zapomenuté", usmívá se Zdeněk Mencl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.