Vyrobte si svůj domácí bylinkový balzám na rty. Farmaceutka Daniela Suchánková vám poradí, jak na to

3. leden 2024

Dnes se v naší radioporadně věnujeme bylinkám a všemu, co si doma můžeme i sami připravit a vyrobit. Naším hostem je PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Než se pustíme do konkrétních bylinek, tak co všechno možné si z nich doma vyrobit? Abychom to zvládli podle jednoduchého návodu a nepotřebovali k tomu vysokou školu a spoustu zkušeností.
Úplný základ, který zvládne každý vyrobit, je nějaký nálev nebo extrakt, kdy se bylinka zalije buď studenou nebo horkou vodou, případně lihem a nechá se vylouhovat. Všichni určitě známe čaje, takže tady je to podobné a zvládne to určitě každý. Potom trošičku složitější, ale doma to také lze vyrobit, je třeba mast.

Daniela Suchánková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co k tomu budeme potřebovat? Vím, že naše babičky používaly sádlo jako takový základ.
Asi mnoho z nás zná psí sádlo. Dnes se tato mastička samozřejmě nevyrábí z opravdového psího sádla, ale dříve se i psí sádlo používalo. V dnešní době se používají přírodní věci jako třeba vepřové sádlo, kokosový olej, bambucké máslo nebo se používá přírodní vazelína.

Nejlepší bylinka na bolesti v krku je šalvěj. Dělají se šalvějové pastilky, ale vyráběla se i tinktura. Tu si můžete vyrobit sami doma.
PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D., Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Pokud bychom chtěli vyrábět tinkturu nebo nějaké kapky, tak budeme potřebovat čistý líh? Nebo můžeme využít z domácích zdrojů prostě nějaký čistý alkohol?
Když máme k dispozici čistý líh, tak je to úplně nejlepší. Dá se koupit konzumní líh. Většinou nám stačí koncentrace kolem 60 procent. Nemusí být až osmdesátiprocentní nebo vyšší. A není problém použít i nějaký jiný alkohol, destilát. Jako je třeba vodka, slivovice a podobně.

Čtěte také

Jak si třeba udělat tinkturu, když nás bolí v krku?
Nejlepší bylinka na bolesti v krku je šalvěj. Dělají se šalvějové pastilky, ale vyráběla se dříve i tinktura, kterou si můžete vyrobit sami doma. Stačí jen lístky šalvěje, nejlépe sušené, ale lze použít i čerstvé lístky, a naložit do šedesátiprocentního alkoholu. Nechá se sedm dní macerovat, potom se zfiltruje. Tato tinktura se nepoužívá přímo na kloktání nebo vyplachování, ale ředí se ještě vodou v poměru 1 ku 5. Až potom se používá na vyplachování a kloktání.

Ona má dezinfekční účinky, takže ji lze použít nejen na bolesti v krku, ale třeba i na nějaké afty nebo záněty v puse. Ale nepolykáme ji, vyplivujeme ji. Dobré také je, když jsou nějaké afty nebo záněty dásní, používat i hřebíček. Můžeme jej kombinovat i se šalvějí, naložit to dohromady a máme takovou trošku silnější a účinnější tinkturu.

Tinktura se připravuje 1 ku 5 nebo 1 ku 10. Takže v podstatě na 1 gram sušené byliny se dává 10 gramů lihu.

Rty můžete malinko mazat balzámem v zimě a potom zkuste přes jaro a léto to mazání zase omezit, aby se rty hezky zregenerovaly.
PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D., Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Chtěli jsme poradit i nějaký balzám na suché rty, které v zimě hodně praskají a je to bolestivé.
Tady je to takový malinko začarovaný kruh, protože když si rty zvyknou na to, že je pořád něčím promazáváme, tak se ztenčí kůže na rtech a potom, když přestaneme mazat, tak začne znovu praskat. Rty se stanou závislé na tom balzámu či pomádě. Takže by to chtělo mazat opravdu jen v zimě, když jdeme ven, abychom si rty ochránili.

Čtěte také

Doporučila bych užívat vitamin B, který pomáhá na popraskané rty. Malinko mazat v zimě a potom zkusit přes jaro a léto omezit to mazání, aby se rty zase zregenerovaly. Nejlepší na suché nebo vysušené rty je něco mastného. Vlastní balzám na rty, který obsahuje třeba kakaové máslo a kokosový olej. Aby to byla tuhá pomáda, tak se tam dává ještě včelí vosk.

Já vyrábím balzám na rty, kdy dávám 1 gram včelího vosku, 2 gramy kakaového másla, půl gramu kokosového oleje a přidávám olejový macerát buď z měsíčku nebo z heřmánku. Toho dávám 2 gramy. Macerát si uděláte tak, že napěchujete do láhve měsíček nebo heřmánek, zalijete ho olejem, může být slunečnicový, řepkový, jakýkoliv a necháte to alespoň měsíc macerovat.

Tento olej potom můžete používat právě do balzámu. Necháte vše rozpustit a nalijete si to do vysouvací tubičky, kterou si lze koupit. A máte připravený domácí balzám na rty vhodný pro zimní dny, kdy chceme ochránit naše rty.

Odkaz na kurzy o léčivých bylinách na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Recepty na přípravky z bylin

Ústní voda s protizánětlivým a antimikrobiálním účinkem

Šalvějová tinktura:
Šalvěj list 10 g
Ethanol 70 % 100 g

Šalvějový list přelijeme předepsaným množstvím lihu a necháme přes noc macerovat. Druhý den macerát zfiltrujeme a extrakt následně naředíme vodou (destilovanou nebo převařenou) a přelijeme do lahvičky s rozprašovačem.

Ústní voda:
Šalvějová tinktura 8 g
Voda 42 g

Použití: Šalvějová ústní voda je vhodná při zánětech dutiny ústní, dásní a hltanu (afty, otlaky, různé ranky, bolesti v krku, …) a pro potlačení zápachu z úst. Ve formě spreje se aplikuje na postiženou sliznici případně se koncentrovaná tinktura může naředit (1-2 čajové lžičky do 100-150 ml vody) do skleničky a používat ke kloktání nebo výplachům při zánětech krku nebo po chirurgických výkonech v dutině ústní. Používá se několikrát denně. Po aplikace se doporučuje alespoň 30 minut nejíst a nepít.
Použitelnost: tinktura až 1 rok. Ústní voda max 1 týden lepší ředit v čas potřeby a uchovávat v chladu a temnu.
Upozornění: Tento přípravek není vhodný pro těhotné, pro děti do 18 let a pro řidiče.

Balzám na rty s měsíčkem/heřmánkem

Měsíčkový/ heřmánkový olej:
Měsíček/heřmánek květ 10 g
Olej 90-130 g

Do čisté nádoby nasypeme květy měsíčku (trochu zmáčkneme, ale nepěchovat) a zalijeme olejem, aby byly ponořené. Necháme macerovat na teplém temném místě až 1 měsíc.

Balzám na rty:
Měsíčkový/ heřmánkový olej 2,0 g
Včelí vosk 1,0 g
Kakaové máslo 2,0 g
Kokosový olej 0,5 g

Všechny suroviny navážíme do nerezové třecí misky a dáme rozpustit na vodní lázeň. Můžeme přidat i barvivo. Po roztavení všech složek lijeme do připravené tubičky na balzám.
Měsíček má regenerační a protizánětlivé účinky na pokožku. Kakaové máslo, olej a vosk zadržují vodu v kůži a tím chrání pokožku před vysoušením. Tuková vrstva také chrání před vnějšími vlivy jako mráz a vítr.
Použití: Balzám slouží na regeneraci a ochranu suchých a popraskaných rtů. Nanášejte podle potřeby několikrát denně.
Použitelnost: Až jeden rok. Pozor na vyšší teploty, hrozí riziko roztavení.
Upozornění: Nadměrné používání balzámů na rty, jeleních lojů a dalších podobných přípravků může způsobovat ztenčení pokožky.

Daniela Suchánková a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou bylinkovou radioporadnu s PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související