Vše, co jste chtěli vědět o fotovoltaice (ale báli jste se zeptat), se dozvíte v naší radioporadně

21. červen 2023

Radioporadna o fotovoltaice. Je to téma opravdu obšírné, a proto jsme si pozvali hned dva hosty. Je to Tadeáš Tesař z firmy Optienergo.cz, jednatel společnosti, a Aleš Holemý z firmy HM-PROJEKT s.r.o. A zvolili jsme velmi vhodný den pro tohle téma, protože je dnes nejdelší den v roce a vypadá to, že bude i hodně teplý, teploty mají vystoupat až k 34 °C. 

Tak pojďme rovnou začít některými mýty, které se o fotovoltaice šíří. Jsou to právě letní horké a slunečné dny, kdy solární panely fungují nejlépe?
Je to tak, že těm panelům, když je opravdu velké teplo, to zase úplně nesvědčí. Pro ně je ideální teplota 25 stupňů. Konstantně. A je pro něj ideální dlouhodobý osvit s tím, že energie je vyráběná právě hlavně podle onoho osvitu. Na druhou stranu jsou dnes už na trhu i panely, které vyrábí energii z rozptýleného světla. Tedy i když je pod mrakem, tak dokáží mít energetický zisk.

Jak to udělat, aby se nám fotovoltaika vyplatila, když už se pro ni rozhodneme. Co je všechno její součástí, kromě solárních panelů?
Záleží na tom, pro jakou technologii se zákazník rozhodne. Nejčastějším způsobem, pro rodinné domy, jsou solární panely na střeše nebo i na fasádě. Ty jsou propojené s technologií střídače, který střídá vznikající stejnosměrný proud na střídavý, který používáte v objektu.

Čtěte také

U toho jsou samozřejmě ještě elektrické rozvaděče a potom je to napojeno do hlavního rozvaděče objektu s tím, že tam jsou ještě dané různé elektroměrové úpravy v rozvaděči. To je nejčastější řešení. Dá se to doplnit o bateriové úložiště, o předehřev teplé vody, předehřev otopné vody či nabíjecí stanice pro elektromobily. Těch variant je spousta.

Na druhou stranu je vždy velmi důležité, aby si klient řekl, co vlastně chce a co má ona technologie splňovat, aby opravdu přesně plnila jeho požadavky.

Vy se zabýváte i fotovoltaikou u bytových domů. V současné době je o to velký zájem.
Přesně tak, i v bytových domech je poměrně velká poptávka po fotovoltaice. Když se taková investice pořizuje, tak se na to skládají všichni svým vlastnickým podílem, jaký ji mají v tom daném domě. A je velice důležité, aby i ty výhody čerpali stejným způsobem zase podle svých vlastnických podílů. Takže je to o něco složitější.

Čtěte také

Je důležité, aby na těch bytových domech probíhalo společné měření. A pak jednotlivá spotřeba bytových jednotek, tak to už jsou pouze podružná měření. Když tu energii byty spotřebovávají, tak neví, jestli čerpají svoji energii nebo tu vyrobenou. Teprve při ročním vyúčtování se zaplatí hlavní dodavatel energie a na tom účtu SVJ zbudou nějaké prostředky, které se pak vloží jako mimořádný vklad do fondu oprav. Znamená to tedy, že vlastně v těch bytech nemají levnější energii, ale mají levnější bydlení.

Když za vámi lidé přijdou, že by chtěli fotovoltaiku a mají na to nějaký rozpočet. Nakolik tedy zpravidla taková domácí fotovoltaická elektrárna vyjde a jaká je návratnost investice?
Nejčastější cenová hladina je od 450 do 6000 včetně DPH. Bez započtení dotace. Dotace se potom následně vyplácí až po realizaci. A jedná se o výkony od 6 kWpíků do 10 kWpíků a bateriovém úložišti 10 kWh.

Dotace je v rámci projektu Nová zelená úsporám. Kolik to dělá peněz?
Dotace Nová zelená úsporám je momentálně 205 tisíc bez nabíjecích stanic a jiných bonusů za další opatření. Teď bude Nová zelená úsporám o prázdninách pozastavena a od září se bude rozjíždět v pozměněné variantě. Ta bude trošku měnit podporu pro nabíjecí stanice, zruší se omezení jejich počtu a zmizí projektová dotace 5000. Jinak dotace zůstává ve větší míře nezměněná.

Celou fotovoltaickou radioporadnu s Tadeášem Tesařem a Alešem Holemým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související