Vrchlabí realizuje úsporný projekt na snížení energetických nákladů v pěti objektech. Kolik ušetří?

12. březen 2020 10:01

Ve Vrchlabí bylo instalováno v rámci energeticky úsporného projektu šest nových kotlů, po skončení aktuální topné sezóny přibydou další dva. Téměř 700 svítidel bude nahrazeno úspornými LED zdroji. Modernizace se dočká i systém měření a regulace. Důvodem je snížení energií v pěti vytipovaných objektech. 

Čtěte také

Náklady na modernizaci všech zařízení přijdou na 16 milionů korun. Do budoucna by ale město mělo na energiích ušetřit.

„Na základě analýzy bylo vytipováno několik budov, které mají potenciál při zřízení nějakých úsporných opatření, že by se to mohlo na energiích vrátit nazpět," říká městský energetik Marek Ponec a na mapě Vrchlabí objekty vybrané ukazuje.

Jde o radnici, zámek, mateřskou školu na Letné a základní školy na Náměstí míru a na Liščím Kopci.

Radiátor (ilustrační foto)

„My jsme byli schopni regulovat pouze část těch pavilonů podle světových stran. Třídy na některých stranách prostě buď moc topily a musely se ztlumit radiátory nebo zase naopak nedotápěly," popisuje Marek Ponec, jak dosud vytápění školy na Liščím kopci fungovalo.

V budovách byly velké tepelné i ekonomické ztráty

Proto se tam kvůli úspornějšímu vytápění nainstalovala individuální regulace na jednotlivých radiátorech.

Čtěte také

„Dnes se může vytápět po jednotlivých místnostech. To znamená kabinet zvlášť a každá třída zvlášť. Může se v průběhu dne vytápět různě, protože například v jedné třídě celý den nikdo není," vysvětluje starosta Jan Sobotka ze Starostové a nezávislí.

A dodává, že se ve škole vyměnila také osvětlovací tělesa, konkrétně LEDky vystřídaly staré zářivky. V budově vrchlabského zámku nechalo město vyměnit dva 30 let staré kotle.
„Tyto kotle byly vyměněny za moderní, kondenzační kotle. A samozřejmě včetně regulace. To znamená nastavení topné křivky. Večer to má útlum a třeba když mrzne, tak topí víc."

První výsledky výše úspory na pěti vybraných budovách budou známé na konci roku, ale podle propočtů by město mělo ušetřit ročně 1 milion korun.

Spustit audio

Související