Vrchlabí nezůstane bez vánočního koncertu. Nebude ovšem v kostele, ale na stránkách místní ZUŠ

21. prosinec 2020

Vánoční koncert už ve Vrchlabí tradičně patří k adventnímu času i zimním svátkům. Že bude i letos - i když v poněkud jiné formě - o tom s ředitelem Základní umělecké školy a mistrem varhanní hry Radkem Hanušem hovořila redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Jsme v klášterním kostele svatého Augustina ve Vrchlabí, kam si lidé zvykli chodit na vánoční koncerty. Aby letos nevyšli na prázdno, tak pro ně Radek Hanuš připravil předvánoční dárek.

„Ano, i nám je samozřejmě moc líto, že v letošním roce naše tradiční vánoční koncerty pro naše milé posluchače nemůžeme uskutečnit ze známých a pochopitelných důvodů. Nicméně máme nahrávku z roku 2014, tak jsme se rozhodli ji zpřístupnit přes webové stránky Základní umělecké školy Karla Halíře."

Ředitel kůru, varhaník a pedagog Radek Hanuš

„Tam se budou moci lidé připojit v pondělí 21. prosince v 19:00 hodin. Na těchto stránkách poběží nahrávka a doufáme, že uděláme lidem radost."

Je to výjimečný den. Právě po 19. hodině se rozzáří betlémská hvězda, tedy mimořádně velká konjunkce Saturna s Jupiterem, na obloze. Zároveň je zimní slunovrat, údajně začíná nový věk a přelomový čas.

Čtěte také

Proč tedy tuto mimořádnou chvíli nestrávit s krásnou hudbou.
„Určitě. Zazní tam krásná hudba, tradiční pro ty naše vánoční koncerty. Karel Stecker - směs vánočních koled, nádherná pastorela Tomáše Norberta Koutníka a samozřejmě Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby."

Snad nikde jinde na světě nemají tolik lidových koled, jako máme my.
„Naše země je v tom naprostý unikát. To je poklad, stejně jako adventní roráty, tak je to také pastorelová hudba a vánoční koledy."

Čtěte také

Jsme země, kde hrával pan farář třeba s panem řídícím po odpoledních například Haydna a velké hudební produkce na kůrech řídili prostí lidé.
„Dodnes na kostelních kůrech nacházíme popisy, Haydna, Mozarta, Beethowena. To byla hudba, která tam běžně zněla. A opravdu naši předci byli velmi hudebně vzdělaní a pěstovali muziku ve velmi vysoké a kvalitní úrovni."

A takto zní v klášterním kostele svatého Augustina ve Vrchlabí slavná samozřejmě Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby:

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související