Vladimír Burjánek: Malíř teček

10. březen 2024

Když jsem na počátku devadesátých let přišel do redakce Hradeckých novin, začal jsem na sobotní příloze. Mezi trojicí tehdejšího magazínu byl i výtvarník Vláďa Gottvald. Prožili jsme společně pár hezkých roků v tvůrčí a přátelské atmosféře. Zažili jsme i ojedinělou a úspěšnou transformaci titulu přes Deníky Bohemia až k Deníku. 

Čtěte také

S příchodem počítačů do redakce a nejmodernější techniky v tiskárně práce výtvarného redaktora skončila a Vláďa Gottvald zanedlouho odešel na volnou nohu. Často jsme na něho vzpomínali. Na jeho úžasné tečkované kresby i malování tužkou na obrazovky počítače, když nám chtěl něco vysvětlit.

Nezapomenutelná byla příhoda s prvním vánočním magazínem, který jsme tehdy tiskli v Pasově, prvně na barevné rotačce a ve stotisícovém nákladu. Odvezli jsme tenkrát kompletně hotové stránky do Německa - až na jednu. Vláďa jako správný umělec prostě nestíhal. Ubezpečil nás, že stránku dodělá na místě.

Vláďa Gottvald se věnoval malbě,  kresbě, volné i užité grafice, ex libris i loutkám

Když jsem se první den v hotelu probudil, jeho stránka ležela na zemi a Vláďa s hlavou zabořenou do koberce spal. Ráno přišel pro stránku šéfredaktor.

Čtěte také

Vláďa mu se zápalem vysvětloval, co ještě má dodělat. Brnknul přitom do lahvičky s tuší a vylil ji na rozdělané dílo. Odevzdali jsme všechny ostatní stránky tiskařům a Vláďa začal pracovat znovu.

Druhý den přišel opět šéfredaktor pro slíbené a Mistr pořád tečkoval. Už se na ty tečky vykašli, řekl rezolutně šéf a stránku mu sebral.

Vláďa Gottvald se věnoval malbě, kresbě, volné i užité grafice, exlibrisům i loutkám. Ilustroval mi i knížku. Byl to boží člověk. Dnes je to právě patnáct let, kdy přestal svými kresbami a barvami těšit lidská srdce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.