Víte, co mají společného krky člověka a žirafy? Je to překvapivě sedm krčních obratlů

16. červen 2018 09:03

Když vezmeme v úvahu délku našeho a žirafího krku, je to až k neuvěření. A protože příští čtvrtek oslavíme Světový den žiraf, nabídneme vám několik dalších zajímavostí o tomto největším suchozemském savci. 

S reportérkou Danou Voňkovou se vypravíme za jejich dlouholetým chovatelem Milanem Syrůčkem do Safari Parku Dvůr Králové, kde se už teď setkáte se žirafami na několika místech - v samotném Safari, v Safarikempu a v dalších dvou výbězích poblíž Africké lávky.

Pro 19 žiraf Rotschildových a síťovaných postavila zoo nový pavilon a právě tam se vypravíme.

Poprvé uviděli Evropané žirafu ve starém Římě. Určitě je udivila více než pětimetrová výška zvířete.

Při pití se žirafa musí široce rozkročit a hluboce předklonit. Díky chlopním v krčních žílách, které regulují přítok a odtok krve, se ji nepřekrvuje mozek. K obraně ji slouží silná kopyta, která ji ochrání i před lvem.

Jak se uspávají žirafy? Ve Dvoře Králové mají nejpočetnější stádo žiraf síťovaných mimo Afriku

Královédvorská ZOO chová 32 žiraf

Víte, kdy je největší tlačenice u žiraf? Když návštěvníci ZOO dostanou do rukou březové větvičky. Žirafy se k nim hned rozběhnou. Listí z břízy a vrby jívy patří k jejich největším pochoutkám. Ošetřivatelé vyzkoušeli i větvičky třešní, ale ty zůstaly bez povšimnutí, prostě žirafám nechutnaly. Jak říká ošetřovatel Jiří Kabát, žirafu jen tak nepřelstíte.

Žirafa je největší suchozemský savec a v zajetí se dožívá i 30 let.

Denní krmná dávka váží zhruba 40 kg a tvoří ji granule, ovoce, zelenina a speciální kaše. V létě žirafy dostávají ještě zelenou vojtěšku a listí, k tomu každý večer jako správný přežvýkavec další dávku lučního a vojtěškového sena.

Přísun živin představuje koloběh, který nelze přerušit. Zajímavé také je, že tento mimochodník dokáže běžet rychlostí až 40 km/h.

Safari Park Dvůr Králové, který je největším chovatelem žiraf na světě, pečuje o žirafy Rotschildovy a síťované. Síťovaných má největší stádo mimo Afriku.

Žirafy v Safari Parku Dvůr Králové
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související