Víkendové ochlazení přidělává starosti sadařům. Hrozí, že úrodu stejně jako loni poškodí mrazy

4. duben 2025 08:40

Největší audioportál na českém internetu

Ovocný sad | Foto: Shutterstock

Víkendové ochlazení přidělává starosti sadařům. Hrozí, že úrodu stejně jako loni poškodí mrazy

O víkendu se má nad střední Evropu vrátit arktický vzduch a pokud se naplní předpovědi počasí, bude o víkendových nocích mrznout a i teploty přes den budou výrazněji chladnější než dnes. Pro část sadařů to znamená zvýšenou pohotovost - v čerstvé paměti ještě mají loňské škody, které mrazy napáchaly především na jabloních. 

Čtěte také

Letos je ale situace přeci jen jiná, popisuje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. „Naplno máme rozkvetlé meruňky, na některých místech už začínají kvést i broskvoně. U ostatních ovocných druhů je to ve fázi před kvetením. U jabloní je to spíše ještě fáze rašení.“

Co s tím může udělat víkendové počasí, kdy se očekává velké ochlazení? „Na začátek dubna to zase není až tak mimořádná situace, že nás čekají dny se zápornými teplotami. To, co nám kvete, a meruňky budou asi pravděpodobně tím neohroženějším druhem, nám to skutečně může poškodit. Uvidíme, kolik bude stupňů a kolik hodin bude ten mráz případně trvat.

„Jaké tam bude opakování. Podle toho uvidíme, jestli ty škody budou mít skutečně hospodářský význam nebo ne. Protože příroda s tím do určité míry počítá. U peckovin, kam meruňky řadíme, nám stačí i 10 procent květů, když se v uvozovkách přemění v plody, abychom pak měli normální úrodu.

Čtěte také

„Když už k těm mrazům dochází, tak je to určitě lepší v období květů, než až následně, kdy už máme na stromě plůdky. Protože přeci jen ty květy nejsou ve stejné fázi, je tam určitá odolnost vůči teplotám lehce pod bodem mrazu, vysvětluje Martin Ludvík.

Jaká je ona kritická teplotní hranice, co se týče hodnoty stupňů a doby možných mrazíků? „Protože často může být třeba teplota kolem -1 či -2 stupňů a může to trvat klidně 8 až 10 hodin, což může být daleko horší než nějaký dvouhodinový ranní přízemní mráz na úrovni -3 či -4 stupňů.

„Samozřejmě meruňka je na mrazy náchylná, tedy pokud bude mráz trvat delší dobu, a bude teplota kolem -2 až -3 stupňů, tak už k poškození květů dojde. Je otázka, jestli to bude také hospodářská škoda.

Čtěte také

Sadaři mohou například zahřívat své sady. Je to už ona situace, kdy k tomu přistoupit? „Je to situace, kterou budou provádět někteří meruňkáři. U jiných ovocných druhů, které nám ještě nekvetou, to při té avizované nízké teplotě zatím nemá význam. Tam jsem přesvědčen, že k nějakým zásadním škodám nedojde.

„Chystají se na to také někteří pěstitelé jahod, kde k poškození také může dojít. Proto, že nejnižší teploty bývají právě u země. U jahod je to v uvozovkách přeci jen o trošku jednodušší v tom, že můžeme celý porost nakrýt, což u prostorových výsadeb, tedy stromů, v podstatě nejde, říká Martin Ludvík.

A co zahrádkáři? Mají teď něco dělat, nebo se mohou jen bát, jak to dopadne? „Pokud máte na zahradě jeden strom a není příliš vysoký, tak je reálné jej třeba něčím obalit. Přehodit přes něj nějakou netkanou textilii. A samozřejmě ohřívání, tedy topení a pálení něčeho, význam má. Udělat se to určitě dá i pro pár stromů, dodává předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

autoři: Tomáš Lörincz , baj

Související