Ve Vrchlabí vznikne nové Muzeum Krkonoš za 90 milionů korun

1. červen 2011

Ve Vrchlabském barokním klášteře vznikne interaktivní Muzeum Krkonoš. Projekt za 90 milionů korun by měl být dokončen v roce 2013, kdy Krkonošský národní park oslaví půl století své existence. Na ploše téměř tři tisíce metrů čtverečních se návštěvníci budou moci ponořit do dvou základních příběhů: krkonošské přírody a lidí usazených na horách.

Autory projektu jsou architekti Roman Koucký a Šárka Malá. Vznik muzea podpořil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa:

„Ten projekt je podle mého názoru ojedinělý a dynamický. To, že je zde šance na vznik muzea, které by bylo největším přírodním muzeem v Čechách, je dobrý nápad. Je to pokus o tom zase přinést jiný pohled na českou přírodu a krajinu. A kde jinde než v jednom z našich národních parků.“

Správa Krkonošského národního parku počítá s tím, že nové muzeum zaplatí z peněz, které získá z evropského operačního programu Životní prostředí.

Podle ředitele KRNAPu Jana Hřebačky má Muzeum Krkonoš sloužit i ke zlepšení vztahu správy parku a návštěvníků: „Tento projekt považujeme za nejvýznamnější, který máme před námi.“

autoři: luh , pir
Spustit audio