Václav Souček: Pro a proti

Začínají probíhat výživné debaty politologů, snažících se predikovat rozhodnutí členské základny ČSSD, neboť datum referenda se neodvolatelně blíží. Od rezultátu se odpíchne další dění na frontové linii české politické scény. 

Rozpolcení mezi pro a proti je deklarováno četnými známými jmény; kdo si nese z předchozí vládní koalice šrámy, považuje další úvazek s vítězem voleb za léčku, jiní za jedinou možnost, jak se vyhnout jalovému řečňování v opozici a pozitivní úlohu sociální demokracie zachránit před zapomněním. Nesměle zní dovětky, že jde také o záchranu naší země. Několik dní do referenda bude tedy horkých nejen díky počasí.

Co k tomu dodat: v hospodských debatách nenapravitelných kuřáků nad pivem bývalo slyšet hlasy uvážlivých pozorovatelů z oblastí politického středu, kteří do podobných krevnatých sporů vstupovali čas od času zápalnými výroky typu „máš pravdu… a ty máš taky pravdu!“

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.