V Trutnově zaznamenali výskyt parvovirózy - infekční nemoci psů, která často končí smrtí

7. červen 2018 09:25

Hned šest případů parvovirózy - infekční nemoci psů, která nezřídka končí smrtí zvířete - zaznamenali v posledních dnech v Trutnově. Radnice kvůli tomu například omezila provoz městského útulku. Veterináři potvrdili, že jde o závažné onemocnění, na druhou stranu ale podle nich nemusí počet případů dramaticky narůstat. Víc už redaktor Tomáš Lörincz.

Co to vlastně parvoviróza je a jak jí poznat? Na klíčové otázky odpověděl trutnovský veterinář Stanislav Novotný: „Je to akutní virová nemoc. Nejčastější příznaky jsou zvracení, průjem, až krvavý, hodně to zapáchá, nedá se to prakticky s ničím splést. Na začátku to může vypadat, že pes sežral něco, co mu úplně nesedlo. Ale během jednoho dvou dnů se rychle vyvine akutní stav. Ten pes je potom úplně zdecimovaný. Je mu strašně špatně a je skleslý."

Podle Stanislava Novotného je parvoviróza závažná nemoc - v případě například větších chovů se nezřídlka nakazí až sto procent psů a úmrtnost dosahuje padesáti procent. Na druhou stranu je potřeba říct, že výskyt parvovirózy v Trutnově se objevil zatím výhradně u štěňat a až na jednu výjimku u nich veterináři našli nějakou vadu ve vakcinačním schématu.

Výmarský ohař

I když je zdrojem nákazy trus, moč nebo sliny nemocných psů a viry mohou zůstávat v přírodě i několik let, nemají běžní "pejskaři" a především majitelé zdravých očkovaných zvířat moc co měnit, říká Stanislav Novotný: „Já si myslím, že je to spíš obráceně. Spíš ten, kdo má se psem nějaké problémy, měl by si říct, mohlo by to být tohle a abych nebyl problémem pro ty ostatní pejskaře, tak nechodit tam, kam ostatní chodí. A jít na vyšetření k veterináři."

Na výskyt parvovirózy, která se podle Stanislava Novotného v Trutnově objevila možná po patnácti nebo dvaceti letech, zareagovala i trutnovská radnice.

Pes Sam, Útulek Žďár nad Sázavou

Podle mluvčí města Michaely Dědkové jsou městští strážníci připraveni na to, že případný toulavý pes může být nakažený: „Používají i speciální ochranné prostředky. A v případě převozu nakaženého zvířete, se musí potom auto vydesinfikovat, aby až budou převážet zdravé zvíře, nedošlo k nákaze ."

A změny v provozu hlásí i městský útulek, potvrzuje Michaela Dědková: „Především jde o to, že k dnešnímu dni okamžitě ukončujeme možnost venčení psů. Také omezujeme návštěvy útulku, pouze vážné nebo odůvodněné případy budou povoleny. A současně omezujeme příjem psů na hotel."

Pokud máte podezření, že se váš pes parvovirózou nakazil, doporučují veterináři okamžitou návštěvu kliniky - za den nebo za dva by mohlo být pozdě.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související