V Trutnově se po dvou letech otevírá kino Vesmír. Prošlo rekonstrukci za téměř 120 milionů korun

7. září 2023 10:03

Kino Vesmír v Trutnově je po dvou letech znovu v provozu. Zrekonstruované prostory nově nabízí promítání ve dvou sálech, občerstvení i bezbariérový přístup. Opravy budovy se protáhly a to hlavně kvůli horšímu stavu některých částí objektu. První film zájemci uvidí ve čtvrtek 7. září od 20 hodin.

V Trutnově se po dvou letech otevírá kino Vesmír. Prošlo rekonstrukci za téměř 120 milionů korun

Se starostou Michalem Rosou za ODS jsme právě vstoupili do přízemí kina. Tady se to opravdu změnilo k nepoznání. „Došlo k reorganizaci celých vstupních prostor. Kino mělo historicky tři schodiště a jedno čtvrté, pomocné. A zůstalo zde jediné schodiště.“

Čtěte také

Přesunuli jsme se dál a nakoukli jsme do hlavního sálu. Je třeba říci, že počet sedadel se snížil, ale to zejména kvůli komfortu návštěvníků. „Z původních 400 míst jsme snížili počet křesel na 256. Jsou výrazně širší uličky, křesla jsou širší a pohodlnější, také jsou čalouněná.

Co v této místnosti zůstalo zachováno původního? Naše zraky směřují nahoru ke stropu. „Po rekonstrukci kina v 70. letech minulého století z původního historického kina zůstal jen obvodový plášť budovy a podhled nad hlavním sálem. Sanace poškozeného zdiva a záchrana podhledu nám daly nejvíce práce.

Určitě velkou novinkou a výhodou je nový výtah

To znamená, že se do hlediště bez problémů dostanou také imobilní občané. „Malý i velký sál, který nově vznikl ve druhém nadzemním podlaží, jsou přístupné výtahem.

Čtěte také

Díváme se do malého sálu. Tady je sedadel méně. Prostor bude sloužit pro specifické promítání. „Je to určité doplnění velkého sálu. Tento menší sál má 38 míst a na rozdíl od velkého sálu je zde instalováno to nejlepší prostorové ozvučení.

V prostorách kina Vesmír v Trutnově kromě promítání filmů bude možné také pořádání různých akcí. „Budou tady přednášky, besedy i listování, říká tisková mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Lístky do kina už jsou v prodeji a zájem o ně je velký. „Lidé vstupenky kupují, takže je vidět, že se do kina těší, usmívá se Michaela Dědková.

Vedení kina plánuje promítat až 21 filmů týdně.

Spustit audio

Související