V Novém Městě nad Metují řeší budoucnost areálu bývalých kasáren a hledají jeho nejlepší využití

6. únor 2020 09:31

Radnice v Novém Městě nad Metují plánuje obnovu bývalých kasáren. Pomocí architektonicko-urbanistické studie chce najít pro areál co nejlepší využití. Aktuálně ale zástupci města řeší nečekaný problém, část pozemků totiž patří Královéhradeckému kraji a ten některé z nich přes původní příslib odmítá poskytnout.

„Je to potíž, nechci říct přímo problém. Potíž je to ale skutečně v tom, jakým způsobem definovat území, o které nyní projevil Královéhradecký kraj zájem," říká místostarosta Nového Města nad Metují Libor Hovorka zvolený za ODS.

Čtěte také

Společně stojíme v areálu, kde by mohly vyrůst například bytové domy, nákupní centrum nebo školka. Teď je v něm kromě nezastavěného pozemku a několika zachovalých budov, také zchátralý autopark.
„Na jehož místě stojí ještě plechový hangár. Vedle je sice kryté, ale otevřené betonové místo, kde mohlo být dříve něco zaparkováno."

Právě o tenhle prostor stojí nejen město, ale i současný vlastník, Královéhradecký kraj. Pro Libora Hovorku to je překvapení, podle něj původně kraj s převodem téhle části pozemku souhlasil.
„Vycházeli jsme z vyjádření náměstka Královéhradeckého kraje, který má v gesci majetek kraje. I s úředníky z úřadu kraje, s kterými jsme jednali, tam my žádný problém nevidíme, po tom kolečku, které tam proběhlo, a oni v podstatě ho nevidí také."

V Novém Městě nad Metují řeší budoucnost areálu bývalých kasáren

Jenže aktuálně je všechno jinak. Kraj změnil názor a převést se chystá jen část pozemků. Ve zmíněné lokalitě bývalého autoparku uvažuje o vybudování komunitního bydlení pro osoby se zdravotním postižením.

Čtěte také

„Tato transformovaná zařízení mají jasně stanovené limity a to je maximální počet šest lidí v jedné domácnosti a maximálně tři domácnosti. My obvykle to, co v současnosti realizujeme, tak jdeme spíše cestou dvou domácností po šesti lidech," vysvětluje záměr krajského úřadu náměstek hejtmana Vladimír Derner z KDU-ČSL, zodpovědný za sociální oblast.

Podle něj je potřeba lidi se zdravotním postižením co nejvíc začleňovat do běžného života.
„Jedná se o to, že lidi, kteří jsou v relativně dobrém stavu, přemisťujeme do přirozeného prostředí. A v těchto podmínkách jsou oni schopni vcelku přirozeně s menší podporou žít."

Rozhodnuto zatím definitivně není. Podle zástupců kraje jde v Novém Městě nad Metují o jednu z vytipovaných lokalit, s vedením radnice chtějí ještě během února o podrobnostech jednat.

Spustit audio

Související