V Krkonoších zemřeli dva lidé po pádu z vrcholu Sněžky, když uklouzli na zledovatělém terénu

31. leden 2024 08:45

Na severní straně Sněžky v úterý odpoledne zemřeli dva lidé. Podle záchranářů šlo o polské turisty, kteří uklouzli na zledovatělém terénu a z vrcholu hory spadli do údolí polské říčky Lomniczky. Na místě zasahovali záchranáři z Polska i Česka, včetně vrtulníků z obou států. 

Čtěte také

Podrobnosti k neštěstí doplní mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš. Úrazy s takto tragickým koncem se na Sněžce běžně nestávají. Jak vypadá místo, ze kterého lidé uklouzli?
V současnosti dáváme už několik týdnů výstrahu proti zledovatělému terénu na hřebenech Krkonoš. Ta situace se mění každým dnem, ale ten zledovatělý terén v podstatě zůstává.

Vrchol Sněžky je zavátý poměrně velkou vrstvou sněhu. A pomocné řetězy, na které jsou turisté při výstupu zvyklí, jsou zaváté. Takže tam není v podstatě žádný opěrný bod, pokud lidé stoupají na Sněžku nebo pokud se vydají na sestup.

Tedy tam došlo k tomu, že dva polští turisté při zahájení sestupu sklouzli po svahu Sněžky, kde už není možné se za nic zachytit.

Čtěte také

Na místo po nahlášení události zamířili záchranáři z Pece pod Sněžkou a z polské horské služby GOPR. Objevili už jen těla obětí, jedno zhruba 250 m pod Jubilejní cestou, druhé až na dně údolí. Jak složité bylo pro záchranáře ta těla vyprostit?
Složité to bylo velmi. Kolegové, kteří zůstávali na místě, museli použít lanovou techniku, aby obě těla dostali přes téměř kilometrový úsek do Slezského sedla nebo ke Slezské boudě.

Polští policisté původně uváděli, že se zřítilo více osob. Podařilo se objevit někoho dalšího?
Ta informace byla velice vágní. Na počátku bylo zjištěno, že se zřítilo několik osob, ale nebylo jasné, kolik přesně. V průběhu času se informace potvrdila v tom, že to jsou dvě osoby. probíhalo ještě dohledávání, pro případ, že by těch osob bylo víc. Ale potvrdil se nález pouze dvou těl.

Nikdo jiný už by v té dané lokalitě neměl být a neměl absolvovat pád dolů.

Čtěte také

V Krkonoších tedy už několik dní platí výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Horská služba doporučuje užití maček či nesmeků. Chodí podle vás stále do hor turisté s nedostatečnou výbavou? A přeceňují své síly?
Stále se setkáváme s tím, že někteří turisté vyrážejí do hor a zapomínají na to, že naše hory jsou poměrně podceňované. A rizika tady jsou. Ať už je to v důsledku hlubokého sněhu z počátku zimy, kdy lidé nebyli často vybaveni sněžnicemi, aby se mohli pohybovat po tom terénu.

A v současnosti by měli lidé mít určitě u sebe v batohu kvalitní nesmeky nebo mačky. Skialpinisté to dobře vědí a jsou patřičně vybaveni. Ovšem u pěších turistů, kterých je stále více, se bohužel setkáváme s tím, že nejsou dostatečně na nástrahy zimy v horách vybaveni.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související