V Jičíně zpřístupnili další část cyklostezky. Páteřní úsek Letná-Popovice finišuje

11. říjen 2016

Město Jičín předalo cyklistům k užívání další desítky metrů cyklostezky, k úplnému dokončení úseku mezi Letnou a Popovicemi chybí už jen poslední část na Nábřeží kapitána Jaroše, na kterém se už pracuje.

Předáno bylo 117 a půl metru přesně, což sice není na první pohled žádné ohromující číslo, ale cyklistům to hodně usnadní život - mohou totiž využít nový most přes Cidlinu, dosud museli složitě místo objíždět přes frekventovanou silnici.

Podle Jiřího Albrechta, ředitele odštěpného závodu dodavatelské firmy M-Silnice, je most připravený i na případnou padesátiletou vodu: „Podobný most už tady realizovaný byl, je to podobná jednoduchá a elegantní ocelová konstrukce. Je to volně uložené na ložiskách. A neruší to okolí."

Čtěte také

Nebyla úplná náhoda, že si cyklostezku na kole jako první projel opoziční zastupitel Miloš Starý z Jičínského demokratického klubu. Je rád, že na radnici panuje na budování nových cyklostezek shoda.

Na druhou stranu - i když se shodnou politici, ne všechno jde vždycky hladce, říká Miloš Starý: „Pořád jsou problémy. Největší problém je Jičín - Želenice. To by mělo význam pro obě městečka a bylo by to krásné propojení těch dvou míst. Ale bohužel, tam se do toho vložili nějací ochránci přírody a přerušili to, do nekonečna to vypadá."

Cyklostezka pro všechny milovníky cyklistiky

Město teď chystá pokračování prací a dokončení stezky
Připomíná to mluvčí jičínské radnice Magdalena Doležalová: „Probíhá příprava posledního ůseku, který je dlouhý zhruba 120 metrů. Jde o úsek mezi ulicemi Ruská a Butovská. V současnosti zde parkují auta na Nábřeží kapitána Jaroše. Město projektově připravuje vnitroblok, kde by auta mohla parkovat. Místo parkujících aut by vedla cyklostezka. Jde o poslední úsek v rámci cyklsotezky, která vede z místní části Letná až do Popovic. A je také součástí dálkové cyklotrasy Odra - Nisa číslo 14."

Nově otevřený úsek stál milión a půl, radnice na něj dostala dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury ve výši bezmála jeden milión a 300 tisíc korun.

autor: lcz
Spustit audio