V Jičíně si lidé připomínají smutné výročí transportu židovských spoluobčanů do vyhlazovacích táborů

11. leden 2024 08:28

O životě Židů v Jičíně, ale hlavně o smutných událostech spojených s transportem do vyhlazovacích táborů, si v bývalé jičínské židovské čtvrti povídala redaktorka Vlaďka Wildová s hebraistkou Terezií Dubinovou, předsedkyní obecně prospěšné společnosti Baševi. 

Sešli jsme se v čísle popisném 100 v Židovské ulici v v Jičíně. „Konkrétně je to objekt židovské školy, která ale už byla ve vlastnictví města. Židovská obec neměla finance na to ji udržovat. Židé bydleli po městě, protože od 19. století, od období emancipace, už se mohli usazovat, kde chtěli,“ říká Terezie Dubinová.

Čtěte také

„Ale historicky byla tato oblast skutečně židovskou čtvrtí. Ve starých mapách je označena jako Judengasse, tedy Židovská ulička. A dodnes nese název Židovská ulice. Z archivních materiálů se podařilo dopátrat, že mnoho Židů bylo donuceno, kvůli nedostatku bytů pro německé obyvatelstvo, se vystěhovat na jiná místa.

„A konkrétně pak byli v lednu shromážděni na rohu Havlíčkovy ulice a odtud potom ve 4. hodiny ráno šli s povolenými zavazadly na vlakové nádraží, popisuje Terezie Dubinová.

Pokud bychom si chtěli na tyto lidi vzpomenout, tak můžeme nejen zde, v bývalé jičínské židovské čtvrti, ale i na zdejším vlakovém nádraží, kde je pamětní deska. „Myslím, že tam byla umístěna v roce 2001.

Čtěte také

Od té doby, rok co rok, si tam lidé připomínají tyto smutné události a zapalují svíčky. „Všichni, kteří se chtějí připojit, jsou zváni. Z jičínské kroniky víme, že z nádraží odjelo 88 osob, což nebyli všichni členové jičínské židovské obce. Někteří byli tou dobou na jiných místech a odjeli tam odtud.

„A víme také o zhruba 20 členech židovské obce, kteří žili ve smíšených manželstvích. Ti odsunuti transportem nebyli. Pokud se s nimi takzvaně árijští, čeští partneři nerozvedli, tak byli chráněni až do konce války. Teprve ke konci války byli povoláváni do takzvaných pracovních táborů.

Předsedkyně obecně prospěšné společnosti Baševi z Jičína, hebraistka Terezie Dubinová, zároveň pozvala na letošní krátké setkání se zapálením svíček u příležitosti smutného 81. výročí transportu židovských spoluobčanů z Jičína a okolí do vyhlazovacích táborů. Uskuteční se v neděli 14. ledna v 17 hodin u pamětní desky na jičínském vlakovém nádraží.

Spustit audio

Související