V centru Hradce Králové má do dvou let vzniknout nová samoobslužná parkovací věž pro jízdní kola

27. březen 2024 07:54

Lidé v Hradci Králové budou moci v budoucnu znovu využívat samoobslužnou věž pro ukládání jízdních kol. Její výstavbu schválili zastupitelé města. Na jednání byla také reportérka Natálie Poláková, která nám řekne podrobnosti.

Čtěte také

Nová cyklověž by měla stát přímo na půli cesty mezi loni dokončeným fotbalovým stadionem a koupalištěm Flošna. Bude mít kapacitu pro skoro 120 jízdních kol, ale lidé do ní budou moct ukládat také třeba cyklistické vybavení nebo malá zavazadla.

Ještě připomenu, že to bude samoosblužné zařízení a provozovat ho budou hradecké technické služby. Radnice teď začne připravovat projekt cyklověže a výstavba by mohla začít v první polovině příštího roku.

Kolik korun město za stavbu zaplatí?
Zastupitelé z rozpočtu města vyčlenili necelých 22 milionů korun, finální částka ale může být jiná a bude záviset na soutěži, upřesňuje náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek z TOP 09. „Zatím nevíme, kolik to bude stát. My jsme schválili balíček zhruba 22 milionů korun, který ale v sobě ponese nějakou další cyklistickou infrastrukturu. Například modernější a kapacitnější parkovací stojany poblíž arény.“

Čtěte také

Lukáš Řádek ještě doplnil, že až 100 procent nákladů by mohla pokrýt dotace od Královéhradeckého kraje.

Jak asi každý Hradečák ví, tak to nebude první cyklověž v Hradci Králové?
V současnosti sice ve městě žádná cyklověž není, ale v minulosti tu byly dvě. V roce 2013 byl Hradec Králové dokonce prvním městem v Česku, kde parkovací věž pro kola začala fungovat.

Soukromý investor ji tenkrát postavil před hotelem Černigov u hlavního nádraží. V roce 2019 ale musela být kvůli plánované demolici hotelu odstraněna. Druhá věž stála 6 let u obchodního centra Futurum. V roce 2021 jí uplynula ochranná lhůta vázaná na dotaci, soukromý investor ji poté nabídl městu k odkoupení - to ale nabídku nepřijalo, a tak byla věž také odstraněna.

Spustit audio

Související