Trvanlivé mléko, dětské kaše nebo mouka teď chybí v potravinových bankách. Pomůže sobotní sbírka?

22. duben 2022 18:06

Potravinové banky jsou v některých regionech prázdné. Třeba v Královéhradeckém kraji chybí hlavně potraviny pro děti. Zlepšit situaci se zásobami by měla sobotní celostátní sbírka. V uplynulých dvou měsících měli tamní pracovníci plno práce kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Základní potraviny a hygienické potřeby pro ně dodávali do krajského centra pomoci.

Čtěte také

„Přijeli jsme do Česka a neměli jsme nic. Dostali jsme jídlo, chleba, konzervy, zubní pastu i kartáček, dokonce i vitamíny,“ Olena Spodarenková, učitelka ukrajinského jazyka a literatury, přijela před pár dny do Hradce Králové z Černihiva. Neměla s sebou nic. Do začátku tak v krajském centru pomoci dostala základní potraviny, hygienické potřeby a k jejímu překvapení i vitamíny.

Podle jejích slov to byla hned na začátku zásadní pomoc. Díky pětitisícové humanitární dávce si Olena může pořídit další nezbytné věci. „Můžeme si tak teď něco i koupit.

Čtěte také

Do Česka přišlo už kolem 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, kteří často takovou první pomoc potřebovali. Pro potravinové banky, které základní potraviny a hygienické potřeby zajišťovaly, to znamenalo velký nápor.

Nijak neustala ani dlouhodobá pomoc například pro azylové domy nebo dětské domovy.

„Měsíc březen byl opravdu extrémní v tom, že jsme měli obrat 2,5 krát větší než standardně. Opravdu se nám tady po půl hodině střídali odběratelé i dodavatelé, popisuje vedoucí potravinové banky v Hradci Králové Václav Pitucha.

Přispět na potraviny do Potravinové banky lze i na transparentní účet, který je uveden na webových stránkách banky.

V průběhu dubna se podle něj situace vrátila do běžného režimu. Některé položky ale teď bance docházejí. „Drogerie teď máme hodně, ale nemáme věci pro děti. Nemáme trvanlivé mléko, kaše, konzervy. Už nám docházejí i těstoviny, kterých bylo vždy obrovské množství. Nemáme vůbec žádnou mouku.

Čtěte také

Zájemci můžou přijít darovat trvanlivé potraviny a hygienické potřeby v pravidelné sbírce tuto sobotu 23. dubna do vybraných obchodů. Těch bude v celé republice asi 1200.

„Když dostaneme čerstvou potravinu, tak to není úplně špatně, vždy se to využije. Dáváme to okamžitě nebo do dvou dnů do dětského domova či azylového domu pro matky s dětmi. Ale rozhodně potřebujeme především trvanlivé potraviny, říká Václav Pitucha.

A dodává, že hradecké potravinové bance teď chybí dobrovolníci, kteří by mohli potraviny třídit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související