Trutnovská pečovatelská služba dokončila testování senzorů, které mají upozornit na pády seniorů

2. říjen 2022 07:49

Seniory v Trutnově, u kterých hrozí riziko pádu, hlídají senzory. Trutnovská pečovatelská služba má za sebou zkušební provoz nové technologie v několika domácnostech a výsledky si pochvaluje. Pro bezpečnost seniorů je to prý výborná věc a navíc i ekonomicky únosná. Systém by se do budoucna mohl objevit v desítkách domácností po městě. 

Čtěte také

Senzory si nechala na zhruba čtvrt roku nainstalovat třeba paní Eva. „Jsou to kamery, které nás budou sledovat. Já jsem zrovna ten rok spadla dvakrát a potom ještě také soused vedle. Já jsem se to ale nebála, paní vedle by se třeba té technologie bála. Když se třeba svlékáte, že je vše snímané a sledované.“

Instrukce, které sympatická a čilá seniorka dostala, možná mohly naznačovat, že jde o kamery a že tedy klienti přicházejí o soukromí.

Kamery to ale nejsou, vysvětluje ředitel trutnovské pečovatelské služby Roman Béla. „Nikoliv kamery, jsou to senzory pohybu. V žádném případě systém nenahrává obrazový ani zvukový materiál.

Čtěte také

Systém vychází z toho, že senioři mají téměř pravidelný denní režim a hlásí odchylky. „V případě, že by došlo k nějaké změně, to znamená, že by bylo něco časově jinak než obvykle v tom denním režimu, tak my to prostě zjistíme.

Pro seniory to na jednu stranu může být nepříjemné, na druhou stranu je to podle paní Evy určitě přínosné. Případný pád nebo zdravotní problémy zatím zjišťovali tak trochu svépomocí. „Naše druhé patro je tak domluvené, že si ráno zavoláme, jak se cítíme. A kdyby se někdo nehlásil, tak víme, že se něco děje.

Čtěte také

Tak by to mělo mezi lidmi fungovat, zájem o druhé nikdy není na škodu, říká paní Eva. Teď je tu tedy nová technologie, která dokáže případnou komplikaci odhalit dřív. A že senzory narušují soukromí?

„Narušují, ano. Je to narušení v tom pocitovém smyslu. Oni vědí, že když jsou například v koupelně, tak i my to víme. Když jsou v obývacím pokoji nebo v kuchyni, také to víme. A vědí dokonce, že kdyby se někdo třeba na toaletě začetl nebo luštil křížovku, také to víme. Tedy je to jistý vstup do soukromí, říká ředitel pečovatelské služby v Trutnově Roman Béla s tím, že vybavení jednoho bytu touhle technologií vyjde zhruba na třináct tisíc korun.

A klíčové je i to, že ve srovnání s dalšími podobnými systémy tenhle dokáže v případě potřeby informovat nejen pečovatelskou službu, ale i rodinné příslušníky nebo městskou policii.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související