Technické služby v Nové Pace i Jičíně posílily vozové parky a rozšířily plán zimní údržby

16. listopad 2018 08:51

Technické služby v Jičíně i v Nové Pace už jsou připraveny na zimu. Oproti loňské sezóně rozšíří v obou městech vozový park. Důvodem je, aby pracovníci mohli uklízet a ošetřovat víc silnic, včetně chodníků a to i v okrajových částech. 

Nová Paka se před zimou vybavila novým traktorem s radlicí. Pracovníci technických služeb tak budou místo dosavadních 4 okruhů jezdit a ošetřovat celkem 5 okruhů.

Technické služby v Trutnově a v Jičíně marně shání pracovní síly. Lidé chybí ve všech profesích

Technickým službám chybí pracovníci (ilustrační foto)

Někteří pracovníci technických služeb v Trutnově a v Jičíně tráví v práci víc času a dělají víc práce. Proč? Protože technické služby v těchto městech mají málo pracovních sil. Lidé podle ředitelů organizací chybí ve všech profesích. Kvůli tomu někteří zaměstnanci musí zvládat víc úkolů. 

„Ten pátý okruh bude hlavně pro 11 osad, které máme kolem města. I tam se tedy nyní technika dostane dříve," tvrdí místostarosta Pavel Bouchner ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Město podle něj navíc jedná ještě o nákupu nového sypače, který je zapotřebí. Dosud v zimě jezdí pouze dvě multikáry: „Multikára nejdříve projede všechny chodníky a posype je. Potom teprve může jet někam na komunikace. Nebo když sype komunikace, tak zase nejezdí po těch chodnících."

Při intenzivním sněžení nebo případných kalamitách by to znamenalo urychlení v ošetření komunikací.
„Traktory by nám projely vyhrnutí a za nimi by mohl jet sypač, které by to posypal. Navíc by měl i přední radlici, tedy v oněch osadách by se dostal i do uliček, kam by se traktor nevešel. A sypač by to mohl projet.

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby

Vozový park posílil i Jičín. A to o traktůrek, který slouží během celého roku a na zimu ho technici vybaví radlicí.

„S velkou technikou nemůžete na chodníky. A tato malá technika tam může," říká místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

02596644.jpeg

A dodává, že plán zimní údržby už je schválen a město chce v letošní zimě spravovat a udržovat víc komunikací a chodníků než v loňské sezóně: „Plán zimní údržby jsme rozšířili o některé chodníky v ulicích, kde jsme například v prvním sledu vyhrnovali jen pravý chodník. Především na okrajích města. Je to na základě požadavků občanů."

Zásoby posypu jsou podle Jiřičky dostatečné. Z loňska díky mírné zimě hodně materiálu zbylo, přesto město nakoupilo další.
„Sledujeme hlavně objemy, které musíme mít také v záloze. Vždy jsou nutné rezervy."

Nyní obě města shání pracovní posily do řad technických služeb, aby jich bylo v zimě dostatek.

Spustit audio

Související