Světový pohár v běhu do vrchu poprvé v Česku. Běžce čeká 22 km s převýšením přes 1000 metrů

12. srpen 2021

Do Krkonoš, konkrétně do Janských Lázní, zamíří o víkendu Světový pohár v běhu do vrchu. Bude to poprvé, co se taková významná akce v České republice uskuteční. A my máme příležitost potkat se s duchovním otcem a zakladatelem běhů do vrchu u nás, Karlem Šklíbou, a také několikanásobným mistrem České republiky v maratonu a stálicí české běžecké scény Petrem Pechkem.

Přiběhli jste k nám dnes pánové?
Petr Pechek: Já jsem přijel autem z Prahy.
Karel Šklíba: Já jsem také přijel autem, ale z Úpice. Už bych to asi nedoběhl.

Petr Pechek a Karel Šklíba ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolikrát vy jste běžel maraton, pane Šklíbo?
Karel Šklíba: Maratonů mám za sebou kolem 60. Chtěl jsem dotáhnout stovku, ale ze zdravotních důvodů už to nešlo. Takže potom už jsem to zkracoval na půlmaratony a tak dál.

Jsme jediná země, která uspořádala všechna mistrovství. Chyběl nám jen Světový pohár a na ten jsme letos konečně sehnali peníze.
Karel Šklíba, duchovní otec a zakladatel běhů do vrchu u nás

Začali jste oba běhat už v útlém dětském věku?
Petr Pechek: Já jsem šel do sportovní třídy na základní škole, tam jsem dělal běžecké lyžování, ale přitom jsme přes léto běhali. Takže se dá říct, že jsem v 10 či 11 letech začal běhat.
Karel Šklíba: Já jsem začal nejdřív běhat, protože otec byl atlet, ale asi ve 12 letech jsem přešel k cyklistice. Celou vojnu jsem prožil v Dukle Louny. A po vojně, protože nás cyklistů bylo v Úpici málo, jsem se zase vrátil k běhání a u toho jsem zůstal dodnes.

Čtěte také

Vy jste prý dokonce přeběhl Saharu?
Karel Šklíba: Přeběhl jsem Saharu, vždy jsem se chytil něčeho, co jsem si přečetl. Zjistil jsem, že se běhá závod o přežití přes Saharu, tak jsem se přihlásil. A přežil jsem.

Šlo vám tam o život?
Karel Šklíba: Bylo to hodně drsné a s odstupem času si opravdu myslím, že to je zlé, že takové věci jsou zbytečné.

Vy jste krásní blázni. Jak to vlastně u nás začalo s běháním do vrchu?
Karel Šklíba: Protože jsme kluci z hor tak jsme s kamarády trénovali vždy v kopcích. A opět jsem si někde přečetl, že se běhá tenkrát největší závod na světě v běhu do vrchu. Byl dlouhý 32 kilometrů, s převýšením asi 2000 metrů a mně se to hrozně líbilo. Tak jsme na tom začali pracovat a po hrozných problémech jsme se tohoto závodu zúčastnili. Byli jsme tam první ze socialistického bloku a moc se nám to líbilo. Takže jsme si udělali svůj český pohár a tím to vlastně začalo. A teď se sejdeme na Světovém poháru u nás.

Čtěte také

Bylo těžké prosadit běh do vrchu? Protože jsem slyšel, že se atletům tenkrát moc do kopečku běhat nechtělo.
Karel Šklíba: V té době bylo všechno víc sešněrované, prakticky nejdelší vzdálenost byl maraton. A ženy běhaly v té době jen 1500 metrů. Ale nastal přirozený vývoj. Závody do vrchu se běhaly v západní Evropy a v Anglii, takovou jejich kolébkou bylo Švýcarsko a Anglie. A tady se to samozřejmě moc nelíbilo, protože jsme kopírovali západní sport.

Ale chytilo se to a udrželo.
Karel Šklíba: Přežilo to, v roce 1990 jsme byli pozváni na první mistrovství světa, protože už jsme měli za sebou několik ročníků Českého poháru v běhu do vrchu, už jsme měli svoje běžce. Takže jsme okamžitě naskočili, byli jsme z toho východního bloku nejlepší a ve světové špičce se držíme stále.

Petře, vy jste maratonský běžec. Jak se vám běhá do kopce? Je v tom velký rozdíl?
Petr Pechek: Je to dost velký rozdíl. Především je rozdíl v tempu a protože se do kopce běhá většinou v terénu, tak je i trošku jiná technika běhu než po silnici na maratonech.

Světový pohár v běhu do vrchu - pozvánka

A je to těžší?
Petr Pechek: Je to silovější, je to i těžší a především časově náročné. Protože na silnici maraton běžím zhruba za 2 hodiny a 20 minut. A horský maraton například v Jeseníkách se běží přes 3 hodiny.

O víkendu budou Krkonoše a Janské Lázně dějištěm Světového poháru v bězích do vrchu. Uskuteční se poprvé nejen v České republice, ale i v zemích bývalého východního bloku. Jak jste se připravovali?
Karel Šklíba: My to už máme zažité, protože jsme oddíl složený z běžců, bývalých běžců a organizátorů. Takže jsme uspořádali mistrovství světa, mistrovství světa veteránů, několikrát mistrovství Evropy, mistrovství Evropy veteránů, mistrovství světa do 17 let. Jsme jediný oddíl a jediná země, která všechna mistrovství uspořádala. Chyběl nám pouze Světový pohár a k tomu nám hlavně chyběly peníze. Díky Královéhradeckému a díky Národní sportovní agentuře a Českému atletickému svazu jsme letos peníze sehnali.

Čtěte také

Hlavní závod je připraven na neděli, ale i sobota bude určitě zajímavá.
Karel Šklíba: V sobotu se běží tradiční závod Janské Lázně - Černá Hora. Je to letos už 36. ročník, který je zařazen do Českého poháru v běhu do vrchu. Předtím samozřejmě vždy máme závody pro děti i pro handicapované na jeden kilometr kolonádou v Janských Lázních. Ten začíná v 11 hodin. A potom všichni, kdo přijedou do Janských Lázní, se mohou zúčastnit pochodu na trase Janské Lázně Černá Hora. Start je průběžně od 10 do 11 hodin. V cíli budou mít všichni možnost ochutnat pivo a koláče z naší cukrárny a pivo z Krkonoš. A v neděli už v 9 hodin nastoupí na start mládež.

Jak vypadá trasa Světového poháru, je to hodně náročné?
Petr Pechek: Bude výběh po sjezdovce, začátek bude tedy hodně náročný, trasa je jiná než u onoho sobotního závodu. Start je na stejném místě, ale vyběhne se nahoru na Černou Horu, pak se Černá Hora oběhne a ještě jednou se vyběhne nahoru z druhé strany. A potom se sbíhá ještě dolů do Janských lázní, kde je zase cíl. Mělo by to být okolo 22 kilometrů s převýšením asi 1050 metrů.

Karel Šklíba a Petr Pechek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Karlem Šklíbou a Petrem Pechkem o kouzlu unikátního běhu do vrchu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související