Sucho trápí i města v Krkonoších. Lidé se přijíždějí do hor ochladit. Počty turistů stoupají

14. srpen 2018 10:29

Vysoké teploty, sucho a málo vody v tocích už trápí i horská města. Špindlerův Mlýn má sice stoupající návštěvnost turistů, ale roste i spotřeba pitné vody. Radnice už ji musela nechat upravit přímo z jímajícího objektu. K omezením dodávek pitné vody ale nedochází. 

I v horských městech a oblastech je velmi sucho. A nízké jsou průtoky Labe i potoků.

voda, vodovod, vodovodní kohoutek, baterie, sklenice, ilustračka

„Ve Špindlerově Mlýně jsou současné průměry výrazně podprůměrné. Současný průtok je asi tak 300 vteřinových litrů. To je nějakých 15 procent dlouhodobého srpnového normálu. Je to průtok nízký," potvrzuje Pavel Jansa z Povodí Labe.

„Určitě jsme to pocítili na přítoku na prameništích, odkud bereme pitnou vodu. A to tím způsobem, že ten průtok vody je samozřejmě menší, než v období, kdy je více deště," říká starosta Vladimír Staruch ze Sdružení nezávislých kandidátů pro Špindlerův Mlýn.

Projít se ptačím hnízdem nebo tělem jelena. To v Krkonoších nabízí nová herní krajina Pecka

Nová herní krajina Pecka v Krkonoších

Krkonoše mají nové lákadlo pro návštěvníky. Turistům se otevřela herní krajina, která se jmenuje Pecka. Je nad Velkou Úpou a má víc než deset různých stanovišť, na kterých se turisté dozví zajímavosti o přírodě Krkonoš. 

A dodává, že už museli přistoupit k úpravě vody: „Museli jsme už upravovat pitnou vodu z jímacího objektu na Bílém Labi. Ale myslím si, že to samozřejmě souvisí i s tím zvýšeným počtem návštěvníků města, který je teď po dobu minimálně 14 dnů určitě vyšší než v jiných dnech."

Lidé se přijíždějí do hor ochladit. Počty turistů v posledních týdnech stoupají

„Návštěvnost je ve srovnání s loňským rokem za poslední dva tři měsíce o nějakých 7,5 procenta vyšší. To přisuzujeme právě i tomu, že se do Krkonoš přijíždí lidé schovat před horkým sluncem," tvrdí René Hroneš ze skiareálu Špindlerův Mlýn.

Vyschlý pramen Úslavy

Místní lidé, ani provozovatelé hotelů a penzionů, nedostatek vody ani její omezení, nijak nepociťují.

„Nemáme s tím vůbec žádné problémy. Dodávky vody jsou stabilní," říká Jiří Kubát, majitel penzionu.

Aby se průtoky řek a potoků vrátily do normálu je potřeba aby začalo co nejdřív vydatně pršet.

Spustit audio

Související