Stav Masarykova divadla v Jičíně je špatný. Radnice plánuje jeho opravu. Na kolik přijde peněz?

15. únor 2018 09:00

Jičínská radnice chce opravit Masarykovo divadlo v centru města. Už má i projektanta. Stav budovy je podle představitelů Jičína velmi špatný. Rekonstrukce by mohla začít za dva až tři roky a stát bude desítky milionů korun. Trvat by měla celý rok a lidé budou zatím za kulturou chodit do náhradních prostor.

Město už má firmu, která zpracuje kompletní dokumentaci na opravu Masarykova divadla.

„Předmětem zakázky je kompletní dokumentace k záměru zrekonstruovat jičínské divadlo a celkově obálku celé budovy. Vysoutěžená cena je od studie přes dokumentaci pro stavební povolení, realizační dokumentaci, dokumetnaci interiérů až po autorský dozor 2 miliony 286 tisíc korun," říká místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín a dodává, že projekční práce by měly trvat dva roky.

Podle radních je rekonstrukce tohoto hodně velmi nutná.

„Střecha, fasáda i ten sál a interiér, tam se musí vyměnit podlaha. Když se půjdete podívat do divadelního klubu Srdíčko, tak ten dům nemá vzduchotechniku, což je špatné," říká Petr Hamáček.

03295121.jpeg

Město Masaryovo divadlo získalo před dvěma roky a zaplatilo za něj 18,5 milionů korun.

„Město Jičín do svého vlastnictví získalo především sál divadla s nějakým technickým zázemím, kotelnou, rozvodnou. Kdežto TJ Sokol zůstala tělocvična," vysvětluje mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Nákladná rekonstrukce, která se bude podle představitelů města pohybovat v desítkách milionů korun, by mohla začít na přelomu roku 2020 nebo 2021.

Divadlo by mělo být uzavřené jeden rok, kulturní akce určitě omeny budou, ale podle starosty Jana Malého z Hnutí Ano, se některé z nich budou konat v náhradních prostorách: „Myslím si, že by to bylo vhodné. Máme tady Káčko, je to zkolaudované, je tam hlediště pro 130 diváků. Bude tady kino. Podle mého názoru, ty prostory tady jsou."

Opravy bude hradit město i tělovýchovná jednota, ale podstatně větší část za veškeré práce zaplatí radnice.

Spustit audio

Související