Srdce nemá vrásky. Pokračování bestselleru Láska ve špičce italské boty aneb Jak se stát Italkou

27. květen 2024

Teď vás zavedeme na jih Itálie, do sladké a zároveň také ostré Kalábrie, kterou možná znáte i z knížky naší rozhlasové kolegyně, moderátorky Blanky Malé s názvem Láska ve špičce italské boty, která se stala velkým čtenářským hitem a bestsellerem.

A protože Blanka nejenom sama sobě, ale hlavně svým věrným a dychtivým čtenářům a čtenářkám slíbila pokračování, tak jsem opravdu moc rád, že se teď můžu osobně Blanky zeptat, jak to s pokračováním knížky vypadá.
Já musím nejdříve říci, že je to hrozně prima zase přijít sem, do tohoto studia. Je to láska na celý život. Okamžitě prostě nastupuje adrenalin a láska k mikrofonu a k rozhlasu. Jsem moc ráda, že zase mohu alespoň chvilku promlouvat k posluchačům Českého rozhlasu.

Už jsem možná víc jak půl-Italka. Tedy už mám reakce pravých Italek. A samozřejmě už je tam ta jejich pověstná gestikulace.
Blanka Malá, autorka knihy Srdce nemá vrásky

Musím také zdůraznit, že dnes jsme tady ve studiu tři. Protože je tu s námi také tvůj italský kluk Agostino. Ahoj.
Agostino: Ahoj, dobrý den, čau.

Čtěte také

Takže Srdce nemá vrásky. To je knížka, pokračování Lásky ve špičce italské boty.
Já myslím, že je to velká pravda. Vidíš, mně už vrásky přibyly, přece jen věk se počítá každému, ale věřím, že srdce vrásky určitě nemá.

Opět křišťálové moře a romantika v nové knížce?
Objeví se tam negativní postava, což je trošku rozdíl od toho prvního dílu. Tato knížka popisuje život uprostřed kalábrijské rodiny, což se asi hned tak někomu nepřihodí a mně se to poštěstilo. Ale knížka nás zavede také do italských Dolomit, do Prahy, kterou navštívil Agostino, a do Hradce Králové, které je mé oblíbené, a také město, ve kterém žije můj druhý domov.

První knížka, Láska ve špičce italské boty, se stala bestsellerem. Ale ne každý ji četl a ne každý zná tvůj příběh. Ty jsi se zamilovala do Agostina na první pohled?
Ono to nebylo tak horké. Jak mi řekl potom později, tak u něj to bylo na první dobrou, ale já jsem si dávala na čas. Já jsem ještě rok váhala. Známe se od roku 2018 a v roce 2001 jsem se do Kalábrie přestěhovala. Ale tak od roku 2019 začínal dostávat nějaké šance.

Kalábrie je dolce e picante, to znamená sladká a pikantní. Jde sice o nejchudší italský region, ale vyváží to nedotčená příroda.
Blanka Malá, autorka knihy Srdce nemá vrásky

Takže už pěkně dlouho je z tebe opravdová Italka.
Kolikrát, když se spolu bavíme, tak už mi tam spadnou dokonce i slova, která patří do dialektu. Každý italský region má svůj dialekt, a tak se Agostino kolikrát úplně zarazí a zasměje se a říká, ty už jsi možná víc jak půl-Italka. Tedy už mám reakce pravých Italek. A samozřejmě už je tam ta jejich pověstná gestikulace.

Čtěte také

První knížka je především o začátcích vašeho vztahu.
O tom, jak jsem vůbec do Itálie odešla, že to nebylo úplně jednoduché, není to jen o růžových dnech, jsou tam i těžká témata, odloučení od rodiny, téma zavrženého rodiče atd. Měla jsem pubertální dceru a nebylo to úplně jednoduché. O tom je první díl. No a v pokračování už jsme víceméně stále v Itálii, dozvíte se o rituálech italské rodiny, o tom, jak to tam chodí, je to prostě o životě. Není tam nic vymyšleného, já to píšu tak, jak se to stalo. Moc ráda bych potěšila své čtenářky a napsala líbivý román, ale to by nebyla pravda. A já si zakládám právě na autobiografii, tak jim vyprávím o věcech, které se opravdu staly a které jsou takové, jaké jsou.

Dozví se tedy už v této knížce konečně tvá italská matka pravdu o tvém věku?
Dozví. A bude to asi jako výbuch Stromboli.

V hlavě už mám třetí knížku. Nebude to pokračování těch dvou, ale píšu si do šuplíku taková krátká zamyšlení. Tomu se budu teď věnovat.
Blanka Malá, autorka knihy Srdce nemá vrásky

Rozhlas je ovšem také tvá láska na celý život. Posloucháš také v Itálii rádio?
Samozřejmě, že poslouchám. A spousta mých italských kamarádů mi řeklo: proč nechceš jít pracovat do italského rádia? Ale já si myslím, že to by musela být italština můj mateřský jazyk. Tam je to vysílání trošku jiné, ty tady Jakube vysíláš sám, v Itálii vysílá několik moderátorů najednou a překřikují se. Je to prostě takové typické italské vysílání. Ale samozřejmě moc se mi líbí italská hudba.

Čtěte také

Jaká je vůbec Kalábrie, protože to je nádherný kout Itálie, který sice není možná tak bohatý jako jiné regiony, ale příroda je tam úžasná.
Kalábrii se říká evropský Karibik. Češi, ale nejen Češi, mají Kalábrií spojenou s mafií. Ale to už dnes tak není, nestřílí se tam na ulici. Ale samozřejmě vím, kde jsou vesnice, kam nemůžu moc sama jezdit. Už jsme je kolikrát spolu projeli, Agostino mi ukázal, kde jsou taková ta jejich doupata, ale Kalábrie je, jak se říká, dolce e picante, to znamená sladká a pikantní. A tak to opravdu je. Kalábrie je sice nejchudší italský region, ale vyváží to nádherná příroda, která je ještě nedotčena. Není tam mnoho hotelů, najdeš tam pláže, kde jsi úplně sám, jsou tam úžasné vůně. Když vystoupím z letadla, tak hned ucítím peperoncino, avokádo, kiwi, pomeranče. Každému doporučuji, aby se nebál jih Itálie prozkoumat. Ale jak to vnímám, tak mezi českými turisty zájem o Kalábrii stoupá.

Srdce nemá vrásky, nová kniha Blanky Malé

A co ty tam vůbec děláš během léta? Vím, že půl roku trávíte v Dolomitech, kde Ago pracuje v hotelu.
Ano, je šéf restaurace a já se mu snažím pomáhat. On to tam má všechno na starosti a není to úplně jednoduché. To je zima. Ale v Kalábrii právě není příliš hezká zima, jsou tam i deště, je tam velká vlhkost, takže v Dolomitech trávit zimní čas je nádherné. Tam je plno slunce, sníh. Moc se nám líbí střídat tyto dva světy a dva ráje. A v Kalábrii už pak od března vše kvete. Už jsem minulý týden zavařila všechny jahodové marmelády, rajčata už jsou, všechno tam dozrává mnohem dříve. A co tak dělám? Samozřejmě píšu, ale starám se o zahrádku a pak se věnuji také těm, kteří tam přijíždějí. Tedy i turistický ruch se mě už trošku dotýká. Ale zatím budu psát knížky, v hlavě už mám třetí. Nebude to tedy pokračování Srdce nemá vrásky, ale píšu si do šuplíku takové povídky, taková krátká zamyšlení. Tomu se budu teď věnovat.

Čtěte také

Překvapil tě úspěch tvé první knížky?
Překvapil. Rozhodně jsem nepočítala s tím, že to bude bestseller. Přála jsem si, aby se kniha líbila. A říkala jsem si, kdyby mohla pomoci třeba jedné jediné ženě, aby vstala z popela jako Fénix a narovnala se i po padesátce, zkusila znovu žít, tak to bude úspěch. Protože se o tom se moc nepíše. Ale ženy to prožívají, často jsou nešťastné v manželstvích, zůstávají v toxickém vztahu stejně tak jako já. Tak snad jsem některým z nich dala tak trošku návod, že je potřeba se nebát zahodit všechny strachy. Tak jsem moc šťastná, že knížka je trošku jako takový šém do šťastného Golema. Tam ho zasadíš a najdeš cestu, prorazíš negativitu, kterou třeba v životě máš. Ale nepočítala jsem s tak velkým ohlasem, to pro mě bylo velké překvapení.

Jakub Schmidt a Blanka Malá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Blanka Malá a Agostino byli dnes našimi hosty. Moc děkuji za rozhovor, ať se nová knížka líbí. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související