Snowsat poprvé v Česku. Ve SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC zkvalitní úpravu sjezdovek

12. říjen 2018 09:58

Systém Snowsat už funguje například ve Finsku, Rakousku nebo Itálii. U nás zatím tento systém dosud nebyl. SkiResort ČERNÁ HORA - PEC v Krkonoších tak jako první u nás v letošní zimě vyzkouší technologii, která umožní šetrnější hospodaření s vodou při zasněžování a efektivnější úpravu sjezdovek. 

Technologie Snowsat má SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC umožnit šetrnější hospodaření s vodou a efektivnější úpravu sjezdovek. Lyžaři se mohou těšit na kvalitněji připravené sjezdovky.

Krkonošské lanovky prochází pravidelnou údržbou. Lano rentgenuje defektoskopická hlava

Ocelové lano slouží lanovce (ilustrační foto)

Turisté v Krkonoších se nyní několik dnů lanovkami nesvezou. Důvodem je jejich pravidelná podzimní údržba. Tu musí pracovníci areálů stihnout do podzimních prázdnin, kdy by se lanové dráhy měly opět rozjet. Některé, pokud přeje počasí jedou a budou jezdit o víkendech.

„Systém Snowsat vychází z dat vysílaných družicí i systému GPS. Díky informacím z roleb dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích. Ta se pak promítne do mapy s přesností na +/- 3 centimetry," vysvětluje Petr Hynek, ředitel SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC.

„V minulosti jsme takto přesnou informaci o výšce sněhu po celé ploše sjezdovek neměli. Bylo nutné ji odhadnout a na jižních svazích se předzásobit i na jarní měsíce. Hodně záleželo na zkušenostech a citu zasněžovačů a rolbařů. Nyní uvidíme, kde je sněhu málo - kam sníh nahrnout. Bude také jasné, kde je sněhu dostatek a tudíž tu již není nutné zasněžovat. Zkušenosti s touto technologií ze zahraničí ukazují, že je možné udržet rovnoměrnější vrstvu sněhu po celé sjezdovce, což je příjemné pro lyžaře. Zároveň to umožňuje zasněžovat optimálněji a efektivněji, což v důsledku znamená šetrnější hospodaření s vodou," dodává Petr Hynek.

Jak Snowsat zobrazuje výšku sněhu

SkiResort ČERNÁ HORA - PEC bude tuto zimu využívat Snowsat v areálu v Peci pod Sněžkou. Přípravy na zavedení technologie tu probíhají už nyní.

„Ještě než napadne sníh, nascanujeme povrch sjezdovek a tato data převedeme do digitální mapy. Do roleb musíme nainstalovat přijímače GPS signálu a v areálu pak základní stanici systému. Jakmile sjezdovky pokryje sníh a vjedou na ně rolby, změří Snowsat výšku sněhu tak, že porovná pozici rolby na sněhu s modelem sjezdovky bez sněhu. To vše s přesností na +/- 3 centimetry," vysvětluje Jan Kosek z českého zastoupení firmy, která je výrobcem technologie Snowsat.

Čtěte takéSkiResort ČERNÁ HORA – PEC

Technologie Snowsat se v zahraničí začala používat v roce 2010. Aktuálně ji využívá zhruba 30 lyžařských areálů po celém světě - obvykle jde o ty největší, nebo nejvyspělejší. Snowsat mají například ve finském Levi, kde se pořádal Světový pohár v alpském lyžování, v rakouském Hoch Königu, který je součástí Ski Amade, francouzském Alpe d´Huez, nebo v Motolinu, jednom z největších snowparku v Evropě, který je součástí italského střediska Livigno.

Kromě zavedení technologie Snowsat investoval SkiResort ČERNÁ HORA - PEC před nadcházející zimou i do zvýšení komfortu návštěvníků a kvality lyžování. V areálu Černý Důl je na sjezdovce Vyhlídková nové zasněžování. V areálu na Černé hoře bude pracovat nová rolba vybavená navijákem, což umožní kvalitnější úpravu sjezdovek i v prudším terénu. Na parkovištích v Peci pod Sněžkou je nainstalován nový odbavovací systém. Celkově letošní investice dosáhnou zhruba 25 milionů korun.

Spustit audio

Související