Smrt vymění za život. Bývalá barokní márnice u mariánského kostela v Opočně bude brzy v novém

13. červenec 2019 10:08

Restaurátoři v těchto dnech pracují na obnově bývalé barokní márnice u Mariánského kostela v Opočně. Ta bude stát více než dva miliony korun. První etapa, která se týká vnějšího pláště a přilehlého okolí, skončí do října letošního roku. A prostor bude sloužit i ke svátečním příležitostem.

Barokní stavba má už opravenou šindelovou střechu, omítky, zbývají dodělat mimo jiné okna a vnitřní prostory. O podrobnosti se přímo na místě zajímala reportérka Jana Házová.

V zámeckého parku v Opočně stojí bývalá hájovna. Je v havarijním stavu a potřebuje opravit

Bývalá hájovna, která je součástí opočenského panství, je ve špatném technickém stavu

Bývalá hájovna z 19. století, která je součástí opočenského panství, je ve špatném technickém stavu. Při nedávné bouřce dokonce přišla o část střechy. Protože je ale vlastnictví objektu stále nejasné, není zatím možná kompletní obnova. Pracovníci zámku se alespoň vlastními silami snaží stavbu zajistit tak, aby nechátrala ještě víc. 

Nezávislá starostka Opočna Šárka Škrabalová právě dohlíží na postup prací při obnově zdejší márnice.
„Ano, opravdu jde o márnici, ale pro mne to bude takový malý letohrádek nebo něco takového. Protože bychom tuto stavbu po dokončení oprav rádi použili i na obřady. Protože si myslím, že je tady nádherně, krásný park a tak by toto místo mohlo sloužit i k tomu, aby tu snoubenci uzavřeli manželství. Takže smrt vyměníme za život."

Radomír Rais z územního oborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově domlouvá s architektem Janem Čiháčkem další postup prací. Čeho si všímá především?

Bývalá barokní márnice u mariánského kostela v Opočně se dočkala kompletní obnovy

„Vždy si všímáme původní architektury objektu. Pokud to jde, tak se snažíme ty prvky obnovovat. Byly zde původně okenice, takže ty se sem budou dávat, byly tu už jen mříže. Pokoušíme se o to, aby slohová jednota architektury byla komplexní a nenarušena nějakými například novými nebo nevhodnými vstupy. A tady se mi to líbí, funguje to skvěle," říká Radomír Rais.

V Opočně se už příští rok budete koupat na opraveném koupališti u rybníka Broumar

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Opočenské koupaliště čekají opravy. Lidé se mohou těšit nejen na moderní bazény, ale také na větší počet vodních atrakcí. Vzhledem k tomu, že radnice nechtěla obětovat letošní koupací sezónu, začnou práce až na podzim. Město bude do areálu investovat miliony korun. 

S architektem Janem Čiháčkem stoupáme po lešení a zatím provizorních schůdkách ke vchodu, ten je ale za mřížemi, dál se nedostaneme. Vnitřek márnice se také bude měnit. Jak to tam bude vypadat?
„Vnitřek se bude dávat víceméně do dávno zaniklého původního stavu. To znamená, že se srovná propadlá podlaha, musí se udělat nosná konstrukce. Protože pod tím je stále si sedající vrstva pozůstatků po bývalé kostnici. A dalším zásadním krokem bude obnova štukového podhledu. Ten je dnes udělán v nosné konstrukci, to znamená rovná plocha a fabion."

První etapa obnovy, která se týká venkovního pláště bývalé márnice u mariánského kostelíka v Opočně, bude dokončena do října letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související