Sen stát se doktorem mívají už malé děti. Jak se připravují budoucí zubaři?

1. červen 2018 11:20

V útlém věku ale většinou děti ještě nevědí, jakému oboru by se chtěly věnovat. Rodiče by jim možná doporučili stomatologii, protože se říká, že o zubaře je velký zájem. Je ale zájem i o tohle studium? A jak se vlastně budoucí zubaři připravují?

Máte svého zubaře? Často je slyšet, že stomatologů je nedostatek, ale přitom je o studium tohoto oboru stále zájem. Alespoň na lékařské fakultě v Hradci Králové.

„Takže teď už to máte hezky rozšířené, máte tam přímý přístup. Můžete si vzít nástroj a zprůchodnit kanálek," doktor Martin Kapitán, vedoucí oddělení záchovné stomatologie na odborném pracovišti stomatologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové zhodnotil právě dokončenou práci studentky 4. ročníku zubního lékařství Veroniky Roucké.

Den s úsměvem. Poradíme a ukážeme, jak se starat o své ústní zdraví. Aby vás úsměv neopustil

Den se zdravým úsměvem v Českém rozhlase Hradec Králové

V pátek 1. června 2018 pro vás od 9:00 do 12:00 připravil Český rozhlas Hradec Králové spolu se Stomatologickou klinikou Fakultní nemocnice Hradec Králové, Lékařskou fakultou v Hradci Králové a Aliancí pro budoucnost bez zubního kazu akci s názvem Zdravý úsměv.

Ta se pro medicínu rozhodla už v dětství: „Už odmala mne lákala medicína. Zvažovala jsem, jestli to bude klasický, všeobecný lékař, nebo jestli budu zubař. A když jsem si to všechno hezky v hlavě srovnala, klady i zápory, tak jsem se rozhodla pro zubařinu. Celkově mám ráda i estetiku na lidech. Je to prostě zajámavý obor, který má spoustu různých zákoutí," směje se sympatická Veronika.

Ale zvážní, když se zajímám o náročnost studia stomatologie: „Já jsem rok studovala všeobecné lékařství. A když to teď porovnám s tím naším studiem, tak my se vlastně učíme to co oni, plus ještě tu naši specializaci. Z mého pohledu si myslím, že toho studia máme víc."

Od doktora Martina Kapitána se pak dozvídám, jak se vlastně budoucí zubaři na svou praxi připravují: „V prvním a druhém ročníku mají ti studenti jedna takové ty velké všeobecné předměty jako je anatomie, histologie, fyziologie a podobně. To mají stejné jako všeobecní lékaři. Plus k tomu mají tu praktickou zubní výuku naši. Kdy chodí do laboratoří, pracují na simulátorech a zkouší si už dělat praktické výkony, zatím bez pacienta."

Jak se připravují budoucí zubaři?

Ve třetím a čtvrtém ročníku už pod jejich ruce usedají živí lidé. A hned po ukončení studia jsou absolventi schopni nastoupit do praxe.

Když se ptám na často zmiňovaný nedostatek zubařů, doktor Kapitán překvapivě říká: „Teď podle nejnovějších čísel, které nám tady prezentoval prezident komory minulý týden, tak vyplynulo, že těch zubařů málo není. Jsme na tom podobně, nebo možná i lépe než třeba Německo a Rakousko. Ale problém u nás je trošku v distribuci. Ti lékaři se hodně koncentrují do velkých měst. A potom ty venkovské praxe, kde jsou převážně ti starší zubní lékaři, tam je problém nalákat absolventa, který cjce být spíš v centru v nějakém větším městě."

Každoročně lékařská fakulta v Hradci Králové přijme na stomatologii 36 studentů, kteří jsou vybráni z 500 až 600 uchazečů. A zajímavé je, že se zubařině stále více věnují ženy. Podle doktora Kapitána jsou jich až dvě třetiny.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související