Sahar znamená rozbřesk. Lektorka orientálního tance Dana Minaříková učí ženy pustit do života radost

27. leden 2023

Orientální tanec je údajně původem ze Středního východu. V současné době je ve světě velmi rozšířen a těší se velké popularitě. V České republice se také nazývá břišní tanec, v Americe ho nazývají bellydance, ve Francii danse du ventre, v Řecku cifte telli a v Egyptě zase Raqs Sharqi.

Sahar v překladu znamená rozbřesk, počátek něčeho nového a to je také to, co by svou výukou chtěla Dana Minaříková z Hradce Králové ženám předat. Kromě všech pozitivních účinků, které má orientální tanec na zdraví, by chtěla ženy naučit, aby do svého života pustily více radosti, lásky a spokojenosti se sebou a tím pádem i s okolím.

Tanec provází lidstvo od začátku. Jsem přesvědčena, když jsme začali chodit, tak jsme začali i tančit. A v každé kultuře se to vyvíjí jinak.
Dana Minaříková, lektorka orientálního tance

Přibližme historii orientálního tance.
„Můžeme říkat, že se narodil na Středním východě nebo v Severní Africe. Ale je to velmi těžko definovatelné, protože tanec provází lidstvo úplně od začátku. Když jsme začali chodit, tak jsem přesvědčena, že jsme i začali tančit. A vyvíjí se to v každé kultuře trošku jinak i se to navzájem míchá.“

A důvodem byla tedy zejména snaha udělat si radost, nebo šlo také o nějaké zdravotní důvody pro tanec? Protože to ženám nějak pomáhala například při těhotenství nebo po porodu?

Čtěte také

„Je to tohle všechno dohromady. V každé zemi, v každém regionu, se tančí folklórní tance. A ty mají spoustu důvodů, ať už prosebné, aby třeba zapršelo, nebo jako poděkování a oslava toho, že zapršelo. Nebo jsou to seznamovací tance, aby se chlapci seznámili s dívkami pod dohledem dospělých.“

„Tedy jsou to takové účelové tance, ale ty v našem folklóru máme také. A potom to jsou tance, které si třeba ženy tančí samy doma, aby si udržely dobrou fyzickou kondici. A to se dodržuje dodnes. Co se týče pojetí orientálního tance, tak je to pohyb pro ženské tělo velmi zdravý.“

„A když žijete v prostředí, kde je venku na poušti obrovské vedro, tak nemůžete chodit běhat nebo na procházky. Tak si prostě doma společně s dalšími ženami z rodiny tančíte.“

Jak vy jste se dostala k orientálnímu tanci?

Čtěte také

„To bylo asi před 25 lety, kdy jsem hledala nějaký pohyb či vyjádření své ženskosti. A také jsem hledala tanec, kde nebudu nutně potřebovat partnera. Takže orientální tanec byl skvělým řešením.“

Dana Minaříková z Hradce Králové převzala také speciální cenu Marockého království za příspěvek k česko-marockým vztahům.

Během své taneční cesty Dana Minaříková absolvovala spousty seminářů a učila se u významných lektorů z celého světa, je vystudovaná lektorka Oriental dance academy u paní Mily el Kral, má Certifikát Ahlan wa sahlan - Intensive teachers course z Káhiry.

Tanečnice Sahar
Orientální tanec nám může do života přinést spoustu pozitivních věcí – vždy záleží na tom, jak hodně mu otevřeme dveře do svého srdce.

Původně břišní tanec vznikl jako jakési „cvičení" pro ženy, které se chystaly k porodu nebo už u nich porod probíhal. Byly to vlastně cviky, které ženám ulevovaly od bolestí a pomáhaly uvolňovat a otvírat porodní cesty, tak aby porod mohl probíhat klidně a plynule. Teprve později se z břišního tance stala jakási přehlídka krásného ženství.

V břišním tanci se pracuje s horní a dolní polovinou těla. Pohyby, které vycházejí z hrudníku a pánve, jsou prováděny jednak izolovaně, ovšem jsou spolu také různě propojovány.

Celý rozhovor Lady Klokočníkovou s Danou Minaříkovou o orientálním tanci si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související