Ředitelka Asociace genové terapie: Naděje a trpělivost! Věda zná pokrok, ale zázrak na počkání neumí

23. únor 2024

Lenka a Radoslav Hajgajda založili Asociaci genové terapie po narození syna Olivera, kterému byl zjištěn Angelmanův syndrom. Od roku 2018 se tato nezisková organizace primárně podílí na podpoře základního výzkumu Českého centra pro fenogenomiku zaměřujícího se na léčbu vzácných onemocnění. 

15. února jsme si připomněli Mezinárodní den Angelmanova syndromu a tak Lada Klokočníková pozvala do rozhlasové kavárny spoluzakladatelku a ředitelku Asociace genové terapie Lenku Hajgajda, se kterou si povídala o vzácných onemocněních a jejich léčbě.

Naším cílem je, aby do budoucna co nejvíce rodin po sdělení diagnózy slyšelo vzápětí i dobrou zprávu - že existuje léčba.
Lenka Hajgajda, ředitelka Asociace genové terapie

V Česku je každoročně diagnostikováno okolo 10 000 případů vzácných onemocnění, tři čtvrtiny z nich u dětí. Protože nějaká léčba existuje jen asi u 5 procent těchto diagnóz, je téměř vždy jedinou nadějí výzkum a vývoj nových léčebných metod.

„Věda přináší úžasné pokroky a výzkum může podpořit každý. Naším cílem je, aby do budoucna co nejvíce rodin po sdělení diagnózy slyšelo vzápětí i dobrou zprávu - že existuje léčba,“ vysvětluje Lenka Hajgajda.

Limity nastavil syn Oliver

Děti narozené s genetickou poruchou, Angelmanovým syndromem, se často usmívají a smějí - proto se jim přezdívá andělské děti. Onemocnění ale způsobuje těžkou mentální retardaci. To byl jeden z důvodů, proč Lenka a Radoslav Hajgajdovi omezili po diagnóze tohoto onemocnění u syna Olivera do té doby tolik milovanou vášeň - cestování.

Čtěte také

I to se ale během let změnilo. „Když bylo synovi pět, řekli jsme si, že to prostě zkusíme. Že nám limity nastaví on sám. A tak jsme začali cestovat i s ním, vypráví Lenka Hajgajda, jejíž příběh je inspirací pro všechny podobně zasažené rodiny.

V roce 2018 se Hajgajdovi rozhodli udělat ještě něco unikátního a to nejen pro Oliho, ale i pro další nemocné děti. „Kontaktovali jsme české vědce a přesvědčili je k zahájení základního výzkumu Angelmanova syndromu," popisuje Oliverova maminka vznik Asociace genové terapie (ASGENT), jejímž posláním je spolufinancování výzkumu.

Velkým mezníkem v životě rodiny pak bylo rozhodnutí pořídit si druhé dítě. „Zpracovat tu první zkušenost a jít dál, to byl opravdu obrovský kus cesty. Bylo to velké rozhodnutí, vypráví maminka Lenka. A tak má dnes Oliver mladšího brášku Xaviera.

Lada Klokočníková a Lenka Hajgajda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Lenkou Hajgajda si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související