Radioporadna: MUDr. Ladislav Hanousek - příušnice v dospělosti - infekční onemocnění

5. únor 2015

Radioporadna - MUDr. Ladislav Hanousek - příušnice v dospělosti - infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky kdokoliv - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Příušnice - infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky každý člověk. Nejčastěji se však objevuje v dětském věku (zpravidla od 2 let věku). Nemoc se šíří podobně jako běžná chřipka, např. kapénkovou infekcí. Nemoc napadá příušní slinné žlázy, které se nacházejí mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem v příuší (odtud pak pochází český název této nemoci), zde se také nemoc projevuje otoky a bolestivostí.

Nemoc, která má podobné příznaky i způsob přenosu jako chřipka, způsobuje navíc i jednu nepříjemnost. Je potřeba si uvědomit, že více než příušní žlázy, s nimiž je spojen otok na obličeji, bývají u dospělých mužů postižená převážně varlata.

Nemoc má inkubační dobu 12-25 dnů a není na ni jiný lék než klid. Po týdnu je většina z pacientů už v pořádku. V ojedinělých případech ale způsobuje u mužů neplodnost či může závažně poškodit mozek.

Uslyšíte užitečné rady z úst lékařských a dalších odborníků i poutavé vyprávění zajímavých osobností. Naším cílem a přáním je přispět k porozumění a k pochopení vzájemných souvislostí.

Spustit audio