Rada vinaře: Při volbě vína se zaměřte na teritorium, odkud pochází. My jsme Češi, pijme naše vína!

21. prosinec 2023

Co si na vánoční stůl připravit k pití? Nebo jaký tekutý dárek koupit ještě na poslední chvíli? Hostem naší radioporadny je vinař a odborník na vína Radek Žouželka. Aneb radioporadna s podtitulem Víno jako krásný vánoční dárek. 

Radek Žouželka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Poradíte nám s výběrem vína? Můžeme vsadit na jistotu, tam je velká pravděpodobnost, že chybu neuděláme. Pokud ale chceme něco originálního, co bychom o člověku, kterého chceme obdarovat, měli vědět?
Potřebujeme určitě vědět, jaká vína má rád. Jestli preferuje vína se zvýšeným zbytkovým cukrem a také, jestli má raději vína bílá, červená nebo oranžová. Ovšem i člověk, který moc víno nepije, tak pokud dostane dárkem kvalitní nápoj, tak si myslím, že ho to vždy potěší.

Co se týče jakostních vín s přívlastkem, není vždy zárukou, že to bude víno špičkové. I naše zemská vína mohou být ve špičkové kvalitě.
Radek Žouželka, vinař

Máme volit spíše víno z Čech a Moravy, nebo je pak i velký výběr zahraničních vín, ať už je to italské, španělské či chilské. Kam byste sáhnul?
Jsme Češi, takže bych samozřejmě preferoval, aby lidé volili místní vína. Ať už tradičně z Moravy, nebo samozřejmě za povšimnutí jistě stojí i vína z Čech. Protože česká vinařská oblast je sice nejmenší ze všech našich vinařských podoblastí, ale dává nádherná vína se svěží kyselinkou, krásně pitelná.

Čtěte také

Pokud chceme, aby to mělo punc dárku, tak volit třeba víno jakostní s přívlastkem nebo archivní? Asi záleží i kolik do dárku budeme chtít investovat.
Samozřejmě, ale co se týče jakostních vín s přívlastkem, tak není vždy zárukou, že to bude víno špičkové. I moravská nebo česká zemská vína mohou být ve špičkové kvalitě, protože spousta vinařů pouze nedá tohle víno na zatřídění na Státní zemědělsko potravinářskou inspekcí. To znamená, neprojdou tím zatřiďovacím procesem, ale jsou to vína ve špičkové kvalitě.

Nebo vína, která se trošku vymykají standardu. Jen neprošla tím zatříděním, ale přitom vykazují vynikající kvalitu. Takže určitě se neorientovat pouze tím, jestli jde o zemské nebo jakostní víno či jakostní víno s přívlastkem. Je dobré se zaměřit na teritorium, odkud víno pochází. To si myslím, že je hlavní.

Oranžová vína jsou vyrobena z bílých hroznů dlouhou macerací na slupkách. Doporučuji minimálně ze zvědavosti ochutnat.
Radek Žouželka, vinař

Oranžová vína jsou velmi populární, ale prý se k nim člověk musí maličko dopracovat a propít?
Oranžová vína jsou vyrobena z bílých hroznů dlouhou macerací na slupkách. My děláme vína oranžová v originálních kvevri nádobách, které jsou dovezené z Gruzie. Jsou to takové hliněné amfory, zakopané v zemi, do kterých se dává rmut. Tedy mošt společně se slupkami i pecičkami a tam poměrně dlouho zraje.

Čtěte také

Díky tomu, jak se víno vyvíjí a barví, tak získává krásně oranžovou barvu a charakterem je někde mezi bílým vínem, dělaným na sudu, a červeným vínem. Jsou to velmi zajímavá vína, krásně pitelná, ale je potřeba se k nim trošku propít. Ale určitě doporučuji minimálně ze zvědavosti tento druh vín ochutnat.

Nebo potom se na vánoční stůl mohou hodit sekty, které vznikají tak, že se těsně uzavřou do tlakové, sektové láhve pod korunkový uzávěr. A tím, jak kvasí, tak se nasytí oxidem uhličitým a vznikne zvláštní typ sektu, který má v sobě kalové částice. Ty ovšem může člověk nechat předtím, než víno nalije, klesnout na dno lahve.

Tato vína jsou svěží, většinou krásně a příjemně pitelná. Potěší u svátečního stolu. Pro spoustu lidí je to dnes alternativa sektu, který vyhledávají, protože neobsahuje přidaný oxid siřičitý, tím pádem je to bezzásahový produkt.

Radek Žouželka a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou sváteční vánoční vínovou radioporadnu s vinařem Radkem Žouželkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související