Problémy kláštera v Polici nad Metují, vánočí ozdoby a Den zdraví v Náchodě. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Benediktinský klášter v Polici nad Metují na Náchodsku poškozuje voda, která pod klášterem pramení. Už staletí ji odvádí složitý systém odvodňovacích štol. Ty ale postupně přestávají fungovat a část kláštera je tak v havarijním stavu a hrozí její zřícení.

Rozpraskané podlahy, stěny i stropy. Střecha navíc celý objekt roztahuje. Jedna z místností už proto musí být vyztužená desítkami dřevěných trámů. Opravy není možné odkládat.

„Protože by skutečně došlo ke zřícení části té budovy," tvrdí ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha. Klášter ze 13. století, který má po úpravách barokní podobu, je teď podle něj ve velkých problémech.

Čtěte také

Výroba vánočních ozdob vrcholí. Pracovnice v jedné královédvorské výrobně dokončují poslední objednávky. Velkým hitem letošních vánoc budou ozdoby v retro stylu. Mezi barvami vítězí kombinace bílé s červenou a bílé s modrou. Zatímco v České republice zájem o tradiční ručně malované ozdoby stoupá, značný pokles má export do zámoří.

Oodstatně méně vánočních ozdob letos zamíří do zámoří. „Ale jinak okolní státy, kde se uznává katolická víra, tam zájem stoupá. Rakousko, Německo nebo Švýcarsko," tvrdí vedoucí provozovny Regina Jáklová. Výroba vánočních ozdob ve Dvoře Králové nad Labem pojede naplno ještě do konce září.

Čtěte také

V sobotu 25. září se od 13 do 18 hodin konal Den zdraví s náchodskou nemocnicí. Připraven byl lákavý program včetně nejrůznějších zdravotnických záležitostí jako je například měření krevního tlaku, krevního cukru a dalších preventivních věcí. Na Den zdraví vás do náchodské nemocnice osobně pozval ředitel Jan Mach: „Na covid připraveni jsme. Ale jsem optimista, věřím, že díky proočkovanosti a promořenosti podzim zvládneme poměrně dobře."

Náchodská nemocnice je aktuálně největší oblastní nemocnicí v Královéhradeckém kraji. „Po hradecké fakultní nemocnici jsme opravdu druhou největší nemocnicí v našem kraji. I s ohledem na to, že pod Oblastní nemocnici Náchod patří nejen nemocnice v Náchodě, ale také v Rychnově nad Kněžnou, nemocnice v Broumově, v Novém Městě nad Metují máme psychiatrii, v Jaroměři máme léčebnu dlouhodobě nemocných. Tedy skutečně pokrýváme v tuto chvíli dva okresy v kraji."

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.