Potštejn na Rychnovsku má nové barevné katastrální stezky. Jde o zhruba 25 kilometrů značených tras

15. březen 2021 08:53

V Potštejně mají nové katastrální stezky. Trasy jsou barevně rozdělené podle obtížnosti. Za tímto počinem stojí místní Sokolové, kteří i v době lockdownu podporují pohyb na zdravém vzduchu, ovšem za dodržení všech aktuálních pravidel omezení. 

„Tam, jak vidíte ty břízy, je oficiální začátek. Ale na stezku se může nastoupit kdekoliv," říká Renata Viktorinová, která je autorkou takzvaného stezkového nápadu. Tak se jdeme podívat na ten výchozí bod.

Stojíme na místě, kdo to vše začíná

Vítejte na katastrální stezce okolo Potštejna. A stezka je to barevná. Stojí za ní především tři ženy. Jednou z nich je i Míša Bednářová.
„Těch barev je celkem sedm. Je to proto, že se nás do projektu zapojilo dohromady sedm trasérů. V podstatě dobrovolníků, kteří chodí do Sokola v Potštejně. Pokračování myšlenky paní Viktorinové bylo takové, že jsme chtěli místní lidi dostat do míst, kam by se asi normálně nepodívali."

Čtěte také

Tato stezka reaguje také na současné opatření, které nařizuje, že se lidé musí držet na katastru obce, pokud chodí do přírody.

„My jsme začali stezky tvořit už vlastně na začátku tohoto roku. Protože jsme už cítili strašnou potřebu reagovat na to, že lidé chtějí mít nějaký pohyb. Máme uzavřenou sokolovnu a tak to nešlo. A v okamžiku, kdy nastal nouzový stav s omezením pohybu jen na oblast území naší obce, tak jsme dospěli k tomu, že musíme tuto situaci vyřešit."

„Museli jsme zareagovat. Samozřejmě nechceme, aby někdo porušoval platná nařízení. Předpokládáme, že lidé budou chodit ve svých rodinkách a budou dodržovat rozestupy. Vůbec to není myšleno tak, že se vyhlásí start a jdeme všichni najednou."

Potštejn na Rychnovsku má nové barevné katastrální stezky

Sokolka Marta Balousová je tu také s námi. Je kronikářkou zdejšího Sokola, nová stezka ovšem není jen o samotném pohybu.

Čtěte také

„Tato stezka, jak jsme měla já možnost trasovat jednu barvičku, nabízí ještě něco trošičku navíc. Je to myšleno především pro Potštejňáky, aby poznali svoji obec. A pokud dobře sledují a jdou po stezce, tak dříve nebo později narazí na nějakou otázku týkající se Potštejna, která je tam pro ně připravena."

„Ale víc už prozrazovat nechceme, protože je tam adresa na TJ Sokol Potštejn, kam mohou lidé posílat své odpovědi."

Katastrální stezka bude v terénu vyznačena jen po určitou dobu. Její životnost je závislá na zájmu zdejších lidí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související