Pohádkový adventní kalendář je takové mé další dítě, směje se učitelka ve školce Monika Chalupová

7. prosinec 2023

Monika Chalupová z Jičína je paní učitelkou v mateřské škole, která ale také píše a vydává moc pěkné knížky pro děti. Před rokem jsme hovořili o třech dílech jejích Pravdivých pohádek o kocourku Milouškovi. A dnes paní Monika přijela s nejnovější knížkou, kterou vám samozřejmě moc rádi představíme.

Jak se máte? Rok jsme se neviděli.
Já se mám tvůrčím způsobem. A pořád jsem ve školce. Mám tam hodné dětičky. Zdravím všechna moje koťátka! I kolegyně!

Monika Chalupová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co jste nám dnes přivezla? Pohádkový adventní kalendář. Tak se knížka jmenuje.
Ano. Je to takové mé poslední dítě, velká vymazlená radost. Jde vlastně o kalendář na každý prosincový den od prvního až do dvacátého čtvrtého. Na každý den je jeden příběh o českých tradicích, o českých zvycích a podobných záležitostech, které jsem zažila v mládí nebo v dětství. Tedy je inspirováno vlastními zážitky, ale jsou tam i věci, které jsem si vymyslela.

Na každý den je jeden příběh o českých tradicích a zvycích. Chtěla jsem pro děti něco ryze českého a tak jsem si řekla, že to napíšu.
Monika Chalupová, spisovatelka a učitelka

Proč jste se pustila právě do tohoto vánočního tématu? Byla tam inspirace ve školce, že jste chtěli s dětmi probírat naše adventní zvyky a tradice? Nebo jste chtěla pomoci i ostatním učitelkám?
To byl až druhotný důvod. Ale loni jsem si chtěla něco koupit pro děti do školky, šla jsem do knihkupectví a ono tam nic takového neměli. Tak jsem si řekla, že to napíšu. Chtěla jsem totiž něco ryze českého. Aby to bylo pro české děti.

Čtěte také

Na každý den je tedy nějaký příběh. To by mě zajímalo, co tam najdeme na dnešek. Máme 7. prosince.
Rozsvěcení vánočního stromu na náměstí, sedmý příběh. A vše doprovází krásně obrázky. Mám skvělou ilustrátorku Julinku Baštovou, kterou tímto také zdravím. Ona je prostě úžasná, už si ji nechám na furt, jestli tedy bude chtít. A v každé ilustraci je ještě schovaný i dáreček, který děti mají hledat. Je to takový balíček a děti to hledání moc baví.

Knížka je to krásná, myslím si, že se všem dětem opravdu musí líbit. A prý je k ní dokonce i pracovní sešit.
Pracovní sešit je vzadu. Jsou tam omalovánky a domalovánky, děti tam mohou pracovat podle své vlastní fantazie nebo podle kreseb, co jsou v knížce.

Jak to bylo se začátkem vašeho psaní? Děti vás přemlouvaly, abyste jim pořád vyprávěla.
To je moje trilogie o Milouškovi. První díl je o tom, když byl kocourek miminko, ve druhém už byl takový puberťák, a ve třetím už je to tatínek s miminkem, s koťátkem. Inspirací mi byl kocourek, který se mnou žil spoustu let. Vše začalo tak, že jsem dětem o něm vyprávěla, ony ho občas viděly na ulici a chtěly další příběhy. Tak jsem si říkala, že to snad budu muset napsat, abych to nepletla a vyprávěla stejně. Tak vznikla první knížka, ale si myslela, že to bude jen pro děti ve školce, ale lidé to docela kupovali, tak jsem napsala ještě druhou a třetí a je z toho trilogie. A prodalo se jich už hodně.

Děti vám předávají svoji energii, ale zároveň vás úplně vycucnou, vyždímou jako hadr. Ale když vás objímají, tak to je vážně nádhera.
Monika Chalupová, spisovatelka a učitelka

Vy jste ovšem i nakladatelkou, protože si knihy i sama vydáváte.
Samonákladem, ano. Ale v dnešní době je to tedy opravdu velké dobrodružství. Ovšem pro mě i obrovská radost.

Vždy jste chtěla být paní učitelkou ve školce?
To rozhodla má maminka. A já jsem se s tím smířila a teď už mě to moc baví. Děti jsou nabíječi, oni vám předávají svoji energii, ale zároveň vás úplně vycucnou až do morku kostí. Vyždímou vás jako hadr. Ale když vás objímají, tak to je vážně nádhera.

Pohádkový adventní kalendář Moniky Chalupové je u dětí oblíbený

Tak vysíláme vaši knížku do světa, ať se všem dětem líbí. A máte už plány na další knihu?
Myslela jsem si, že poslední bude třetí díl Milouška.

Ale teď je další kniha na světě. Takže za rok se zase sejdeme a budeme představovat další vaši knížku?
To si tedy budu muset pěkně máknout.

Monika Chalupová a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byla dnes Monika Chalupová z Jičína, autorka knížek pro děti. Moc děkuji za rozhovor a přeji krásné Vánoce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.