Podomní prodejci se v Hradci Králové zaměřují na seniory

29. listopad 2014

V Hradci Králové už téměř rok platí zákaz podomního prodeje. Přesto se u dveří seniorů stále objevují obchodní zástupci. Nabízejí třeba levnější energie. Dokázat jim protiprávní jednání je ale problém…

"Nabízeli levnější elektriku a že nám je už tolik a tolik let. Já jsem říkala že nechci nic měnit… a oni, že máme nárok na slevu", popisuje svoji zkušenost s podomními prodejci Stanislava Petráková. Smlouvu podepsala s tím, že v žádném případě nechce měnit dodavatele. Po odchodu obchodních zástupců ji ale čekalo překvapení.

"Jsem si to vytáhla, přečetla a zjistila jsem, že tam je úplně jiná firma. Co vám budu povídat, na doporučené dopisy neodpovídali. Měsíc mi trvalo než oběhala a zrušila", dodává Stanislava Petráková.

Podobné praktiky přitom potvrzuje i Kateřina Horáková. Ta sháněla práci a u jedné ze společností nabízejících levnější energie se zaučovala. Podepsat smlouvu s důvěřivým seniorem prý netrvá ani půl hodiny.

"Zvonilo se od baráku na barák. A kdo otevřel, tak kolega řekl, že je tu za společnost, která nabízí levnější energie a neřekl ani za jakou. A taří lidé podepíší cokoliv, to je podvod stoprocentně", říká Kateřina Horáková.

Podomní prodejci se v Hradci Králové zaměřují na seniory

S takovými případy se hradečtí strážníci setkávají v posledních týdnech stále častěji. Jednoho z prodejců už řešili dokonce čtrnáctkrát, ovšem podle Michala Řečínského je většinou velký problém prokázat porušení zákona: "Ve větší míře chybu nepřiznají, nedoznají se k tomu, že docházelo k nabízení změny energií nebo jiných věcí. Obhajují se tím, že dělají pouze analytický průzkum trhu jednotlivých energií".

"Proto abychom mohli tento přestupek řešit musíme mít důkaz k tomu, že opravdu došlo k tomu nabízení ať už změny energií nebo nějakého výrobku. Proto žádáme všechny občany aby se nebáli a zavolali tísňovou linku a přitom nám potom pomohli tyto nabízeče řešit", doplňuje mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Ve správním řízení pak mohou prodejci dostat vysokou pokutu - fyzické osoby třicet, právnické dokonce až 200 tisíc korun.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio