Petr Voldán: Fotbalová transfúze nebo puštění žilou

Kromě začátku školního roku po nadcházejícím víkendu politických turbulencí se aktuálně tématem dne stává i fotbal. A to nejen kvůli dnešnímu kvalifikačnímu zápasu reprezentace s Německem. Autor páteční glosy se zamýšlí v obecnější rovině i nad situací v pražské Spartě a tak proto titulek Petra Voldána:

I veřejnost, která se o fotbal až tak nezajímá, si už musela povšimnout, že v pražské Spartě, jednom z tradičních klubů, podle některých dokonce velkoklubů, to dost skřípe. A řekl bych, že tu nejde jen o sport, tedy umění zacházet s míčem a dávat góly. Každopádně ani desítkami milionů zaplacené posily a zahraniční trenér nejsou zatím všelékem na neduhy, které jsou diagnózou celého našeho fotbalu a nejen fotbalu a sportu.

Ani finanční transfúze neumí měnit myšlení hráčů

Ti po prohraném utkání klidně připustí, že to chtělo asi víc zabrat. Možná i hra na půl plynu našich fotbalových hvězdiček - alespoň ve vlastních očích se tak vidících hráčů podle vnějších projevů na veřejnosti - je oříškem pro italského trenéra. A ten teď dává sbohem hráčům, bez kterých si prý někteří fandové nedokáží Spartu představit.

Pětiseteurová bankovka

Přitom o mnohých kolují veřejná tajemství - že jsou problémoví v kabině, že disciplína jim moc neříká a navíc, že si tak trochu určují, pod kterým trenérem je fotbal baví a který by měl odejít. Je také nepřehlédnutelné, že se nám v lize pohybují po hřištích víc fotbaloví manekýni s ozdobami od hlavy až k patě než super hráči. Ani to slůvko běhají se někdy nehodí, spíš chodí - no a tak mezi kluby letos opět na evropské pohárové scéně žádná sláva a reprezentace to dnes s Němci v kvalifikaci o účast na mistrovství světa nebude mít taky zrovna lehké.

Peníze se na fotbale točí ve vysokých obrátkách, bez nich to nejde

Někdy ale možná spíš než finanční transfúze pomůže puštění žilou. Ve Spartě vládne neklid, znervózněly dávné stálice týmu. Jde o to, jestli zemětřesení předchází budování nebo znamená prohloubení destrukce. A pokud jde o čas - trenéři například v Německu, ale hlavně na britských ostrovech, kde jsou s kvalitou ligy i reprezentace trochu jinde než my, budují tým i několik let. Ne jenom dva, tři měsíce. Ale to je zase o netrpělivosti a to také není už jen sportovní disciplína. A tak už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.