Očkování od základů, jak působí na náš imunitní systém? Mýty o nežádoucích reakcích

22. srpen 2018

Profesor MUDr. Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: očkování ze všech úhlů pohledu. Jak působí na náš imunitní systém? Mýty o nežádoucích reakcích. Novinky v hrazených vakcínách od letošního roku.

Výzkumy každý rok oblast očkování posouvají dál
V poslední době se velmi pokročilo ve výzkumu očkovací látky proti lymské borelióze. V následujících pěti až šesti letech by mohl být tento výzkum dokončen. A stále aktuální jsou vakcíny proti karcinomu děložního čípku; proti meningokokovým onemocněním; proti klíšťové encefalitidě - očkovat lze po celý rok, není třeba se očkování bát ani v sezóně klíšťat!

Očkování proti karcinomu děložního čípku
Jedná se o očkování proti papillomavirům, které toto onemocnění způsobují. K infekci dochází až při sexuálním kontaktu. Při třetím až pátém kontaktu už je dívka infikovaná. Nejúčinnější je proto očkování ještě před zahájením pohlavního života. Zdravotní pojišťovny hradí dívkám do 13 let. Zároveň proplácejí toto očkování proti papillomavirům i chlapcům ve věku 13 let.

očkování

Proč očkovat?
U mladých dívek 15-25 let může karcinom děložního čípku postupovat velmi rychle. Na jedné kontrole u lékaře může být nález negativní, za rok už velmi rozsáhlý. U žen po 25. roku už onemocnění tak progresivní nebývá.

V našem audioarchívu si můžete poslechnout, co říká profesor Jiří Beran k vedlejším účinkům tohoto očkování, které jsou velmi diskutované. Co říká k očkování proti klíšťové encefalitidě nebo podrobnosti k vakcíně proti toxickým průjmům.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související